Nedläggningshot om Skyttegymnasiet i Strömsund

nyheter

2024-04-23 Skyttegymnasiet i Strömsund har inte det elevunderlag som krävs för en fortsättning. Antalet elever har sjunkit med tiden och nu ser det ut som man nått en smärtgräns efter 43 år men med många framgångsrika skyttar i minnet.

Skyttegymnasiet i Strömsund har under de senaste åren haft problem att locka elever till utbildningen och nu tyder det mesta på att den kommer att läggas ner. Det blir en alldeles för hög kostnad att fortsätta.

Under många år lockade skyttegymnasiet många intresserade elever och upptagningsområdet var stort. Grundidén att bygga upp ett skyttegymnasium kom från Jonas Lindberg i Tullingsås som själv var en duktig skytt och eldsjäl inom sporten, inte minst för de unga,  ville absolut att Strömsund borde starta ett skyttegymnasium.  Och i början av 80-talet blev hans dröm verklighet, en modern skyttehall upprättades och på den tiden var det inga problem att få elever till utbildningen och de kom från hela landet. Flera av eleverna blev framgångsrika skyttar, också i världsklass.

Många har väl följt Emil Martinssons karriär, smålänningen som i stort sett besegrade de flesta i sin klass och som tävlat världen över. Och det roliga var att han blev kvar i kommunen, bildade familj och bosatte sig i Hall Håxåsen.

Han tävlar för klubben Osby Jaktskytteklubb i grenarna Running target 10 meter samt 50 meter. Running target är skytte mot en rörlig tavla med luftvapen inomhus (10 meter) och kaliber 22 utomhus (50 meter).

Så har skrev vi i Affärsnytt Norr den 30 augusti 2016, ett utdrag, om VM-medaljören Emil Martinsson;

I mitten av juli tog viltmålsskytten Emil Martinsson i Hall-Håxåsen hem sex medaljer på VM i tyska Suhl. – Han är en fantastisk skytt. Vi är stolta över att han bor i vår kommun, säger kommunalråden Susanne Hansson och Göran Bergström som nyligen uppvaktade medaljören med blommor och tårta.

 

 

Att skyttegymnasiet skulle läggas ner är givetvis ett nederlag efter runt 43 års aktivitet men när kostnaderna överstiger det tillåtna på grund av för få elever finns inga andra utvägar. Det blir för dyrt att bedriva.

Text o foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr