Foto: Anna Gillgren Tallqvist

Mycket positiva saker händer

nyheter

2023-07-2 Anna Gillgren Tallqvist som är Turismstrateg på Strömsunds kommun berättar att det händer positiva saker till mångas glädje. Turister kommer, och visst lämnar de en slant under vistelsen som är till glädje för Kommunen och företagarna.

För två år sedan skrev vi om att bryggan ut till Hällmålningarna  i Fångsjön va för gammal och sliten och godkändes inte under en besiktning. Den togs bort och då föll ärendet under turismstrateg  Anna Gillgren Tallqvist vingar. Då berättade hon:

Foto: Strömsunds kommun.

-Bryggan är borttagen eftersom den inte är säker och en ny kommer att byggas. Men det blir inte förrän alla ärenden är godkända och vi får klartecken, så sa hon för två år sedan. Men nu är arbetet med den nya bryggan, eller bron, på gång och turisterna är åter välkomna att beskåda Hällmålningarna som är väldigt unika och ligger i ett fantastiskt fint naturområde.

Foto: Anna Gillgren Tallqvist

Vi på Affärsnytt Norr älskar att få skriva om positiva saker, händer givetvis att annat också måste komma med, men att få presentera framgångsvisioner är vår hjärtesak.

Anna Gillgren Tallqvist berättar om arbetet med turismen:

Foto: Anna Gillgren Tallqvist. Den nya gångbron börjar ta form

-Nu är en ny gångbro under uppbyggnad vid Fångsjön så det ska gå att komma och ut och se Hällmålningarna. Det här känns väldigt bra att vi kan ta emot besökare igen. Bron betyder att man kan komma sig fram för att se målningarna som är en stor turistattraktion, framför allt av utländska besökare. berättar hon.

Intresset att besöka området är väldigt stort och hit ner kommer utländska husbilar i strid ström, uppger en ortsbo som bor i närheten och tillägger:

-Det va många som fick vända när bryggan hade rivits.

Så har vi kommunens nästa turistattraktion som Anna Gillgren Tallqvist älskar att berätta om. Vad kan det vara?

Foto: Barbro Ericson

-Den sista juni, hade totalt 6.696 bilekipage kört Stekenjokkvägen, det är exakta siffror eftersom vi har en digital räknare på plats. Flest besökare hade vi under pandemin 2020, då passerade 8.558 bilar vid samma tid, men nu ser det ut som trafiken börjar öka igen.

-Om man räknar ekonomiskt på vad den här turismen genererar för Kommunen – företagarna, om varje bilist lämnar runt 500 kronor efter sig, genom att handla, bo och äta, så blir det runt 3,3 miljoner kronor. Det är jätteroligt att kunna visa effekten av vad vårt vackra landskap genererar, uppger Anna.

Arkivbild Barbro Ericson : Syskonen Vassdahl.

Vid campingen i Gäddede har turistströmmen via Stekenjokkvägen varit mycket positiv under årens lopp och ligger också strategiskt till för en anhalt med övernattning på en vacker och gästvänlig plats.

Carina som äger Campingen i Hoting ser givetvis positivt på den nya ”anhalten”. Foto: Cathrine Blixth.

Så har vi nästa positiva insats som Anna Gillgren Tallqvist vill framhålla, den här gången rör det sig om en ny på- och avstigningsramp vid järnvägen intill Campingen i Hoting.

-Ja det behövdes en ny på- och avstigningsramp  för de som kommer via järnvägen och skall bo på Campingen. Tidigare har passagerarna som skulle dit, åka in till stationen i Hoting och därefter ta sig till Campingen som är någon kilometer bort. Nu är det bara att gå rakt över vägen så är de framme, berättar en nöjd och glad Anna Gillgren Tallqvist kommunens turismstrateg.

 

Text: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr