Foto: Mählers

Mählers fyller 125 år – de ska firas

nyheter

2020-03-6 När ett företag fyller 125 år innebär det mycket historia och utveckling. Ett företag som Hans Oskar Mähler startade i Hoting 1895 och sedan tog sonen Nils Johan över. Idag är det ett ledande företag med placering i Rossön och tyngdpunkten ligger på tillverkning av snöplogar men också sopvalsar för lastbil & hjullastare.

Den 20 mars inbjuds allmänheten att fira jubileumsdagen med öppet hus på Mahlers i Rossön. Ett programinnehåll för hela familjen. Läs annonsen längst upp på vår sida, där finns hela programmet för dagen.

Här visas ett företag som gått från en småskalig industri med häst- och jordbruksredskap som bas till att idag ha ett starkt fäste med det modernaste inom snöröjning och renhållning. Men vi går tillbaka i tiden när det begav sig.

Företaget grundades 1895 av Hans Oskar Mähler med företaget i Hoting. Då bestod verksamheten av reparationer och viss nytillverkning av jordbruksredskap & timmerkälkar. 1919 övertog sonen Nils Johan som då utökade verksamheten med bilverkstad och företagsnamnet ändrades till N.J. Mählers smides & reparationsverkstad. Nils Johan hade fyra söner och 1945 gick de in som delägare.

Plogning med Mählers snöplogar

I slutet av 1940-talet påbörjades tillverkning av hästplogar för snöröjning och i mitten av 1950-talet övergick denna tillverkning alltmer till lastbilsplogar. Bröderna Mähler utvecklade även skogstraktorn Kvicke, rotorklippare för att röja sly, med mera.

I början av 1970-talet expanderade företaget kraftigt och i brist på lokaler i Hoting flyttades verksamheten till Rossön år 1972. 1979 gick de anställda in och köpte företaget och bildade då kooperativ. 1989 införlivades företaget i Camfore koncernen. 2009 blev verkstadskoncernen Engcon majoritetsägare med Ingemar Nyberg som VD.

Dessutom startades Mählers A/S 2014, som ansvarar för den norska marknaden.

Ta del av Mählers uppbyggnad och produktion den 20 mars när det är öppet hus med aktiviteter, fika och guidning i företaget.

Text: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr