Luciakröning i Ströms kyrka

nyheter

2022-12-13 Som vanligt var kyrkan fylld till sista plats när Lucian skulle krönas. Årets Lucia blev Thea Berglund och hon kröntes av Kerstin Wikner på Ö-bua.

Det är av glädje man kan se att gamla traditioner lever kvar och blir ett fint avbrott i vinterns mörker. Kyrkan var som sagt välfylld med en inramning av fina ljuseffekter. Programmet varade i en och en halv timma där duktiga solo- och körsångare med musiker deltog.

Utsedd att kröna Lucian var Kerstin Wikner, ägare till Ö-bua. Hon har under ett 20-tal år skänkt det vackra luciasmycket och nu fick hon det ärofyllda uppdraget.

Kyrkoherde Elisabeth Björklund  berättade om traditionen med Lucian och uppkomsten. Helen Svanberg från Ridskolan var som vanligt medarrangör liksom Rotary med Tommy Persson och Anders André.

Bland de mest entusiastiska var de mindre barnen som sjöng av hjärtats lust.

Bakgrunden till Luciafirandet

Luciafirandet har sin bakgrund i folktro och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast och ska påminna oss om hoppet. Sankta Lucia är ett helgon med ursprung från Sicilien och inom kristendomen har man firat helgonet vid årets mörkaste dag sedan medeltiden. 13 december var speciell långt innan luciatåget blev tradition. Lucianatten räknades som årets längsta natt och enligt folktron var den farlig, då övernaturliga makter var i rörelse. Folk höll sig vakna och för att inte somna åt man mat – som den moderna lussevakan.

Under 1700-talet kom traditionen med en helgonlik kvinna i vit klänning och ljus i håret till Sverige. Traditionen uppstod i Tyskland – i något annorlunda form. Den svenska lucian, likt dagens, nämns för första gången 1764.

Det moderna luciafirandet anses ha startat 1927 i Stockholm när tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget. Från början uppträdde lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett större följe med tärnor och stjärngossar.

En kort sammanställning hur och vart Lucian fått sin betydelse och spridning.

Luciafirandet i Ströms kyrka var en fantastisk och välarrangerad kväll med duktiga deltagare.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr