Kriminalvården utreder möjlighet till anstalt i Ulriksfors

nyheter

2024-07-9 Kriminalvården har fattat ett initieringsbeslut för att utvärdera möjligheten att etablera en ny anstalt klass 2 på området Gamla fängelset i Ulriksfors, Strömsund. Om projektet genomförs, innebär det en betydande investering i regionen och förväntas skapa cirka 100 nya arbetstillfällen i Strömsund.

En ny anstalt i Strömsund är en del av Kriminalvårdens omfattande utbyggnadsplan för att hantera det ökande behovet av fängelseplatser. Enligt den nyligen publicerade kapacitetsrapporten för 2024–2033, är målet att tredubbla antalet platser i häkten och anstalter till totalt cirka 27 000 platser fram till 2033. Detta är avgörande för att upprätthålla säkerheten, effektiviteten och humanitära förhållanden inom kriminalvården, skriver Ida Andersson VD för Monen Fastighetsförvaltning i ett pressmeddelande.

Mellan åren 1957 till 1979 fanns det ett fängelse på området där av namnet Gamla Fängelset.

Ida Andersson, VD för Monen Fastighetsförvaltning som äger Gamla Fängelset, ser flera fördelar med beslutet:

– Vi är mycket glada över att Gamla Fängelset har blivit utvald för en vidare utvärdering och ser fram emot möjligheten att samarbeta med Kriminalvården. En anstalt i Strömsund skulle inte bara innebära en etablering av Kriminalvården i inlandet, utan även skapa värdefulla statliga arbetstillfällen i Strömsund och bidra till den lokala ekonomin. Inom Monenkoncernen vill vi bidra till att det skapas goda förutsättningar för att bo, trivas och arbeta lokalt i Strömsund med omnejd. Blir denna etablering verklighet så kommer de skapas många positiva bieffekter.

Om en anstalt etableras så kommer det att behövas ett brett spektrum av kompetenser. Förutom kriminalvårdare, som är det vanligaste yrket vid en anstalt, kommer det även att behövas sjuksköterskor, lärare, kockar, beteendevetare, och många andra yrkesgrupper för att säkerställa en välfungerande och säker miljö för både anställda och intagna, avslutar Ida Andersson.

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.