Arkivbild Be.

Kabelbytet på strömsundsbron är något unikt

nyheter

2023-01-10 Strömsundsbron har varit ett besvärligt kapitel under en lång tid. Pågående arbete sommartid med avstängning och omdirigerad trafik. Men nu är alla kablar utbytta meddelar Trafikverket.

Alla kablar på Strömsundsbron är nu utbytta och vad som återstår är att göra mindre arbeten, som att få färg på kablarna. Renoveringsarbetet fortsätter men förhoppningsvis ska det inte påverka trafiken så mycket framöver, uppger John Löfgren som är projektledare på Trafikverket.

Strömsundsbron blev ett historiskt lyft för trafiken efter att Strömssundet under århundranden haft färjetrafik. När bron över Russfjärden nedanför Ulriksfors byggdes någon gång under 1920-talet gick biltrafiken till och från Östersund den vägen, även om det blev en omväg, men man slapp färjan.

Strömsundsbron stod klar och invigdes av Landshövding Anders Tottie den 27 september 1956. Den totala kostnaden för bron var ungefär 10 miljoner kronor.

Med tiden, närmare bestämt 2015 visade det sig att en av kablarna behövde bytas ut på grund av angrepp av rost, det blev en akut åtgärd. Men det konstaterades samtidigt att de återstående 15 kablarna måste bytas ut, vilket påbörjades ett par år senare. Arbetet var krävande och enligt John Löfgren som är projektledare är det ingen enkel bro att arbeta med. Den är komplicerad och här är det fråga om mycket krafter. Bron är helt enkelt inte gjord för att byta kablar på, över huvud taget, uppger han.

Prislappen för hela renoveringsarbetet ligger på 170 miljoner kronor.

Men nu har i alla fall samtliga kablar bytts ut och nu återstår lite andra arbeten på bron som ska påbörjas under våren. Bland annat ska kablarna få samma färg, den kabel som byttes 2015 har en avvikande färd, men det ska åtgärdas. Därefter kommer bron över Vattudalen att åter stå där lika majestätisk som förr.

Här är ett foto från 50-årsjubileumet, med bland annat:

Sigge Eriksson, Daniel Perfect, Lennart Oscarsson, Maggi Mikelsson och intill henne står handelsattachén från Tysklands ambassad. Dessutom några representanter från Tyskland. 

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr