Julklappstips – Strömsboken – spännande läsning

nyheter

2023-11-27 Ett bra julklappstips kan vara att överraska någon med senaste upplagan av Strömsboken som kommit ut alldeles nyligt. En härlig läsning med massor av händelser som folk kan känna igen.

Nu har senaste Strömsboken kommit ut och Hembygdsföreningens skrivgrupp har som vanligt lagt ner ett fantastiskt arbete för att samla  händelser som skedde för ungefär 30 år sedan, nej det ska vara 39 år sedan, förstås.

Bland annat har Björn Hjortling som för några decennier var polis i Strömsund fått återge minnen från polisyrket till Utlandstjänster och givetvis hans stora engagemang inom både IFK och uppkomsten av ungdomsgården Lajbanerna.

Vi kan också läsa om Conny Sjöbergs stora intresse inom Radioamatörerna som via en trådlös radio sänder julhälsningar till folk världen över. Klubben bildades 1978  och så småningom hade man också fått kontakt med likasinnade i Kina.

Och så har vi Knut Klefboms återblick på tiden det fanns en Åsna på andra sidan brofästet på Näsviken som var en attraktion. Dessutom att åka mot Bredkälen och en fastighet där det kryllade av kaniner som vållade stora bekymmer, inte minst för de som var harjägare i området, som exempelvis när Lennart Salomonsson vara ute på jakt och hunden tog upp något som ”inte” var en hare.

En annan skrattretande läsning är när man hade ordnat en ”kamratmatch” i ishockey där Slocknade stjärnor skulle möta Strömsunds hockeylag. Men så väl kamratligt blev det inte för det sägs att ”smockan låg i luften” och våldsamma tacklingar, matchen slutade med seger för Slocknade stjärnor.

Lite axplock ur en härligt avkopplande läsning som tagits fram av skriftkommittén som lagt ner både själ och hjärta, helt ideellt, Sola och Kerstin Mårtensson, Ronald Ragnvaldsson, Rolf Lindgren och Kurt Eriksson.

Hela överskottet av boken går till Strömsunds Hembygdsförening och kan också köpas där på kansliet.

Text: Barbro

 

affarsnyttnorr