Jormskolan vinnare i 2024 års matsvinnstävling

nyheter

2024-05-13 Stort grattis till Jormskolan som är vinnare i årets matsvinnstävling som startade i samband med kommunens klimatvecka i mars. Eleverna slängde så lite som fem gram per portion och har nu en festlig svinnmästarlunch att se fram emot den 15 maj. – Det är imponerande. Arbetet med matsvinn är prioriterat och något vi arbetar aktivt med och då är det extra roligt att se så fina resultat, säger kostchef Jörgen Jönsson.

Syftet med matsvinnstävlingen är att öka förståelsen och på ett roligt sätt fokusera på en viktig fråga för både plånbok och miljö.

Tävlingen ger resultat

Tävlingen har gett önskad effekt – de tre skolorna i toppen har alla vunnit tidigare år. Det blir alltså andra året som Jormskolan tar hem segern i tävlingen. Eleverna slängde endast fem gram per portion – som jämförelse väger en köttbulle 15 gram vilket ger en uppfattning om hur lite tallrikssvinn det handlar om.

– Det är väldigt roligt att se att jobbet med matsvinnet bidrar till att eleverna faktiskt tänker på hur mycket mat de lägger upp på tallriken. De är också i högre grad medvetna om att inte slänga för mycket. Jag tycker alla elever har varit väldigt duktiga, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Mätning av matsvinn även i andra verksamheter

Kommunen arbetar med mätning av tallrikssvinn även i andra verksamheter. Värt att notera är att vissa förskolor ligger på samma låga nivåer, eller lägre, som de bästa grundskolorna i matsvinnstävlingen.

– Det är imponerande. Arbetet med matsvinn är prioriterat och något vi arbetar aktivt med och då är det extra roligt att se så fina resultat, säger Jörgen Jönsson.

Svinnmästarlunch på Jormskolan den 15 maj

Eleverna på Jormskolan kommer att få njuta av sin seger under en festlig svinnmästarlunch den 15 maj. Servitörer är några av kommunens politiker och tjänstepersoner. Denna dag får samtliga grundskolor samma goda lunch för att fira allas goda insatser som varit väldigt värdefulla!

Upplagd text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr