Jörgen Olofsson skrev Dundermarknadens historik

nyheter

2024-06-27 Den första Dunderkommittén som utsågs i samband med IFK Strömsunds 75-årsfirande bestod av Bertil Eliasson, Kjell Eriksson, Aneus Rosvold, Åke Mårtensson, Alf Östlund, Örjan Sandler, Bitte Linnarsson, Kurt Eriksson och Sven-Ivar Lindfors. Suppleanter var Kjell Johansson, Ingrid Sandler, Nils-Olof Mårtensson och Johan Backman.

Från 1986 blev det en kommitté som kom att arrangera Dundermarknaden i många år. Det var under ledning av Barbro Ericson med medarbetarna Jörgen Olofsson, Melker Kjellgren, Leif Kristoffersson, Håkan Sandberg, Rune Olofsson och Jörgen Blom som marknaden sedan växte och blev länets största..

 

Dundermarknaden och dess kommitté blev 1989 en egen sektion som utöver ”Dunder” arrangerade stordanser på Hembygdsgården, men även stordanser med Sveriges bästa dansband under vintern i samarbete med Folkets husföreningen. Även vid IFK Strömsunds 80-, 90- samt 100-årsfirande var Dunderkommittén behjälplig.
.
Dundermarknaden växte samtidigt som många marknader fick det svårt. Förklaringen måste vara att folket i bygden tog Dundermarknaden till sitt hjärta.
.
Dunderbyggnationer
I begynnelsen stod biljettförsäljarna med en väska på magen men allt eftersom marknaden växte så byggdes kurer för insläppen. Scenen byggdes från början av byggställningar vilka krävde ett enormt arbete. Taket på scenen bestod av presenningar som läckte regnvatten så elkablarna badade i vatten. Risken för kortslutning var stor.
.
.
I takt med att artisternas krav och säkerhetskraven höjdes så tog Barbro Ericsson initiativet till att en arbetsgrupp bildades med representanter från Strömsunds köpmannaförening, IFK Strömsund och Hembygdsföreningen. En ny scen skulle byggas. Skogsbolagen skänkte timmer till hela byggnaden. Det räckte även till det sanitära, elektriska samt till plåttak. 1988 stod den nya fina scenen klar. Den blev till och med så bra att Orsa folkets park byggde en likadan.
.
Eftersom publiktillströmningen ökade blev det så småningom ohållbart att hålla discon i den lilla sexkantslogen på marknadsområdet. Discotält inhyrdes till stora kostnader, men i dessa blev det fuktigt och varmt och det rann vatten efter väggarna. Beslutet togs att bygga en danspaviljong. Melker Kjellgren ordnade ritningar och så småningom drog han och Barbro Ericsson igång bygget. Men för att kunna bygga den på plats där stadsarkitekten sagt, måste ett härbre flyttas.
.
Då ställde Strömsunds åkare upp och flyttade byggnaden för att ge plats till Europas största rotundra (dansbana). Till stor hjälp med byggnationen var Kjell Wiik som organiserade arbetet och tidsplanen så att dansbanan skulle stå klar till Dundermarknaden. Arbetet med att hinna få paviljongen färdig var nervöst. Det krävdes många frivilliga till bygget och natten innan marknaden lackades golvet för sista gången. 1993 stod den klar att användas och med stor pompa och ståt dansade Radio Jämtlands dåvarande reporter första dansen till tonerna av Jannez orkester.
.
Nästa projekt blev större elkapacitet till marknadsområdet. Samma kväll som ovan, då Jannez spelade började elen att spela arrangörerna ett spratt och kvällen efter började med en massa elavbrott innan elskåpet började brinna. Tack vara den lugne elektrikern Tim Honn så kom ingen till skada. Elmatningen till området var för liten och nätet  överbelastades helt enkelt. Tack vara insatser från dåvarande Graninge energi och Strömsunds kommun, så fanns ny ström framdragen med mycket större kapacitet inför Dundermarknaden 1994.
.
Kravallstaket var en annan investering. Från början fanns inga staket då det ansågs att något sådant inte behövdes i Strömsund. Från början var scenen en liten låg plattform som inte alls höll måtten. Det behövdes endast ett steg så var man uppe på scenen. När Lena Philipsson gästade Dundermarknaden så kom 2 000 personer och att hålla undan folkmassan var ingen lätt uppgift. För att klara trycket från publiken stod två ordningsvakter med ett platsband mellan sig som fick fungera som kravallstaket. Publiken var formligen i extas men ingen rörde plastbandet. Därefter hyrdes kravallstaket in från polisen, innan det slutligen byggdes ett. Så numera är Dundermarknaden ägare till ett eget kravallstaket.
.
Vidare har det vid olika tidpunkter inköpts staket för att inrama området och även en toalettbarack har färdigställts.
.
Utmärkelsen och priser
 
1991 ansåg Louise Hoffsten att Dundermarkanden var den bästa folkparksarrangör i Sverige.
.
1995 fick Barbro Ericsson motta utmärkelsen ”Årets folkparksprofil” för att tillsammans med Leif Kristoffersson, Melker Kjellgren, Håkan Sandberg, Rune Olofsson och Jörgen Olofsson gjort Dundermarknaden till länets största marknad. Priset var en staty av Charlie Rivel. 1999 nominerades Dundermarknaden till ”Årets spektakel”, en yra som Storsjöyran arrangerade. Dock vann Strömsundsmarknaden inte priset.
Knallemarknad
En marknad utan en knallemarknad och ett tivoli är ingen riktig marknad. Dundermarknaden har haft ett 90-tal knallar på plats genom åren och trevliga tivolin har avlöst varandra. Framförallt tack vare Rune Olofsson och Håkan Sandberg som gjort ett jättearbete för att alltid ha ett variationsrikt utbud för att roa marknadsbesökarna.
Vakter och medarbetare
Genom åren har många hundra personer hjälpt till med allt från att gå vakt, sälja korv, bygga stängsel till att bära instrument och högtalare. Utan alla dessa så hade ingen marknad gått att genomföra.
Marknadsfakta
Under många år ordnades Flatastaffeten på Dundermarknaden sista dag. Den bestod av fyra grenar: löpning, cykling, paddling och simning. Deltagande lag var som mest 23 stycken , men intresset dalade och 1996 upphörde arrangemanget.
.
1983
Torsdag: Fotbollsmatch mot Stoke City på Strömsvallen sedan dans och disco med Roland Cedermark som artist.
Fredag: Hasse Stöland gjorde rekordförsök att köra skoter på vatten. Dans och disco på kvällen
Lördag: Superstartävling med bl a Ingemar Johansson, StavIsak m fl. Artist på kvällen var Alf Robertsson.
.
1984
Första årets som Dundermarknad
Torsdag: Roland Cedermark och dans till Rogers.
Fredag: Svenne och Lotta samt VM-jonglören Ola Sundberg.
Lördag: Ted Åström med Boogie Broos och på dagen Superstartävling. Deltagare var Melker Risberg, Jan Halvarsson ,Tomas Gustafsson, Anette Carlén, Örjan Sandler, Elsa Einarsson, Staffan Oscarsson, Hasse Wilhelmsson och Sigge Eriksson. Samtliga hade minst ett OS bakom sig.
.
1985
Torsdag: Dans till Cedermarks
Fredag: Toffelhjältarna och på kvällen Rockshov med Andersson och rådimma samt lokala dansgruppen Chix
.
Lördag: Familjeunderhållning med Moraträsk och på kvällen Mats Rådberg med Rankarna. Samt en talangjakt där några tjejer ur Vattugalarna vann. Entré 45 kronor.
.
1986
Fredag: Di sma under jordi.
Lördag:  Lena Philipsson. Kuriosa: vakterna höll ett platsband mellan sig framför scenen som kravallstaket. Ingen vidrörde det trots 2 000 personer framför scenen som dansade och höll i gång.
.
1987
Torsdag: Endast dans till Cedermarks.
Fredag: En okänd Kristina Lindberg som senare blev känd som dansbandsdrottning.
Lördag: Herreys. Kuriosa: Herreys sista turné med schlagerhiten från 1984.
Söndag: Familjeunderhållning
Inlösta: 3 100 stycken på 3 dagar
.
 
1988
Torsdag: Afrodite
Fredag: Rankarna med Mats Rådberg
Lördag: Jerry Williams
.
Kuriosa: Första årets som det satsades på show även på torsdag. Det var ett stort vågspel och kostnaden var 16 500 kronor för Afrodite, en stor kostnad då. Afrodite spelade så högt att folk som satt ute i Äspnäs 2 mil bort kunde höra konserten.
Inlösta: Nya rekord sattes både torsdag med 600 inlösta och lördag med 2 800 stycken, ett rekord som skulle stå sig länge. Även totalrekordet slogs med 4 800 under hela helgen.
.
1989
Torsdag: Schaboom
Fredag: Anki Bagger
Lördag: Husband med Niklas Strömstedt och Micke ”syd” Andersson. Gästartist var den senare välkända Efva Attling
Inlösta: 900 inlösta på torsdag, fredag 2 049 stycken och nytt totalrekord på 4 869 stycken.
.
 
1990
Torsdag: Boney-M
Fredag: Sofia Källgren
Lördag: Lili och Sussie
.
Kuriosa: Boney-M var den första utländska artisten på Dundermarknaden. När Lili och Sussie skulle uppträda så öste regnet ner men köerna ringlade sig långa och trots ihållande regn kom 2 300 och trängseln framför scen blev stor.
Inlösta: Nytt totalrekord igen, 5 061 inlösta.
.
1991
Torsdag: Towe Jarnek och Louise Hoffsten
Fredag: Anki Bagger
Lördag: Dr Alban
Kuriosa: Tältdisco för första gången och rasistiska inslag vid Dr Albans uppträdande.
1992
Torsdag: Boppers
Fredag: Erika
Lördag: Robert Wells och Charlie Norman
.
Kuriosa: En uppspelt dam kastade upp en spetstrosa på scen när Charlie Norman och Robert Wells spelade.
Inlösta: Nytt publikrekord för en dag. Boppers drog 2 803 och totalt för helgen nytt rejält rekord med
5 468 stycken.
.
1993
Torsdag: Atomic Swing
Fredag: Louise Hoffsten
Lördag: Grymlings
Söndag: Pettson och Findus
.
Kuriosa: Dansbanan invigs. Atomic Swing är jättestora i Sverige, men drog bara 1 118 inlösta. Elskåpet brann mitt under marknaden.
Inlösta: Nytt publikrekord för en fredag, Louise Hoffsten drog 2 247 inlösta.
.
1994
Torsdag: Stefan Andersson
Fredag: Titiyo och Jennifer Brown
Lördag: Rob´n Raz
Söndag: Klas Klättermus
.
Kuriosa: Världsartiester inom balanskonst från Ungern besökta marknaden. Öltälten gjorde sitt intåg och där dracks endast folköl. Kända Lutricia Mcneal körade bakom Rob´n Raz.
Inlösta: Inget publikrekord detta år.
.
1995
Torsdag: Rednex
Fredag: Sikta mot stjärnorna (Tina Turner, Michael Jackson, Roy Orbison, Björn Skifts, Whitney Houston).
Lördag: Jan Johansen
Söndag: Clownerna Bulgo och Krull
.
Kuriosa: Rednex var nedskrivna av Aftonbladet och Expressen, men i Strömsund blev det succe och det blev det naknaste vi haft på vår scen. Barbro Ericsson, vår general fick utmärkelsen ”Årets folkparksprofil”. Ett pris som väldigt få har fått i Sverige.
.
1996
Torsdag: Nordman
Fredag: Henrik Åberg
Lördag: Dr Hook
Söndag: Lasse och Morgan
.
Kuriosa: Nordman gjorde sin sista turne och Dr Hook var återigen utländsk artist som skulle ha ”king size”-storlek på sängen i rummet (fast det fick han inte).
.
1997
Torsdag: E-type
Fredag: Östen mä resten och Svenne Rubins
Lördag: Little Mike and power of soul och Ardis
Söndag: Cirkusskola
.
Kuriosa: Kanske den mest spektakulära show som fått av stapeln i Strömsund när E-type drog i gång på Dunderscenen.
.
1998
Torsdag: Kenneth and The Knutters
Fredag: Husbands med Jenny Öhlund, Christer Björkman och Richard Herrey
Lördag: Jerry Williams
Söndag: Cirkus Kul och bus
.
Kuriosa: Första öltältet inom området och regn, regn , regn i massor och nytt bottenrekord på fredag, 510 stycken. Lördagen var ännu värre. Bara regn men Jerka på lördagen räddade hela marknaden. Skulle Dundermarknaden läggas ner det var frågan efter denna sommar.
.
1999
Torsdag: Jessica Folker
Fredag: Hjalle och Heavy
Lördag: Sven Ingvars
Söndag: Bodils minicirkus
.
Kuriosa: Hjalle och Heavy, kända från tv-programmet ”Rymmare” och Sven Ingvars var en succé.
.
2000
Torsdag: Markoolio
Fredag: Dublin Fair
Lördag: Wilmer X
Kuriosa: Återigen kommer mycket folk till dunder för att beskåda Markoolio, den store röjaren.
.
2001
Torsdag: Hardcore Superstar
Fredag: Little Mike med Nanne Grönwall
Lördag: Idolerna (Svenne Hedlund, Tommy Blom, Lennart Grahn och Lalla Hansson).
.
2002
Torsdag: Therapin Poets
Fredag: Pistvakt
Lördag: Patrik Isaksson och Adorus
Kuriosa: Ett otroligt publikrekord sattes med 3 300 inlösta på Pistvakt. 25% av hela kommuns befolkning var på plats, en ofattbar siffra.
.
2003
Torsdag: Kingen Trio och lokal artister
Fredag: Ceasars Palace
Lördag: Fame Factory, Husbands, Charlotte Nilsson och Martin Stenmark.
.
2004
Torsdag: Black Noice
Fredag: Jimmy Jansson
Lördag: Jerry Williams med Boppers
Kuriosa: Återigen räddar Jerry Williams marknaden med 2 750 inlösta.
.
2005
Torsdag: Nyfiken Gul med flera
Fredag: Hardcore Superstars
Lördag: Sanne Salomonsen, Mats Ronander, Anne-lie Ryde och Husbands.
Söndag: Cirkusskola
.
2006
Torsdag: Dabuzz
Fredag: Agnes Party
Lördag: Refreshments
Söndag: Cirkus Kul och bus
.
2007
Torsdag: Melody Club
Fredag: Sahara Hotnights
Lördag: Backyard Babies
.
2008
Torsdag: Nisse Hellberg
Fredag: The Poodles
Lördag: Jill Johnson
.
Dundernostalgi
En kväll träffade gamla dunderarrangörer för att prata minnen. De flesta hade mer än 15 år som dunderarrangör med sig i bagaget. Det var en oerhört trevlig upplevelse att gå igenom gamla foton, affischer och tidningsurklipp. Bara upplevelsen av alla kläder som passerat revy under åren var fantastisk! Att tillsammans minnas vad vi gjort under en stor del av våra vuxna liv och att en stor inkomstkälla för vår idrottsförening, kändes stort. Alla byggnationer och specialuppdrag, alla märkliga önskemål från artister genom åren, alla som tacksamt ställt upp och hjälp till med allt marknadsarbete, alla publikrekord som slagits och att marknaden blev den stora hemvändarhelgen för alla gamla Strömsundare, ja alla minnen stöttes och blöttes.
Sammanfattningsvis konstaterade vi att orken och lusten att fortsätta med Dundermarknadsarbetet år efter år kom från den fantastiska publik som följt marknaden i alla år. Kamratskapen som växte fram bland dunderkommittéfolket blev antagligen också en nyckel till den framgång som Dundermarknaden genererat. Minnen av att onda ord sagt mellan oss arrangörer trots att det ibland kanske vore befogat då läget varit riktigt problematiskt, finns inte. En klapp på axeln och stöttning är det som finns kvar i minnenas kavalkad. Avslutningsvis vill vi gamla dunderrävar säga till de nya: Lycka till! Vi syns på Dunder!
Text: Jörgen Olofsson
Foto: Privat
affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.