Jägaren var på gott humör trots mötet med en arg björnhona.

Jägare attackerad och biten av björn

nyheter

2021-08-27 Daniel Blomqvist från Strömsund blev attackerad av en 190 kg tung björnhona i skogen 2 mil norr om Strömsund idag fredag. Från sjukhussängen berättar han hur det hela gick till.

Daniel berättar:

-Vi postade ut och släppte två Plotthundar som tidigt fick upp ett spår och skällde gångstånd. Vi fick upp björn ganska omgående och den började snurra runt i området. Jag såg via pejl att hunden var på väg mot mig och tänkte att då är ju björnen i närheten så jag ställde mig vid vägen och gjorde mig beredd och då hör jag hur en gren knäcks och jag hör ett flåsande ljud. Då fick jag syn på björnen och tänkte, men va fasiken den kommer ju rakt emot mig där jag står.

Jag får på en smäll och i och med det så vänder sig björnen och kastar sig mot mitt håll och jag backar uppskattningsvis 6-7 meter, jag repeterar om och skjuter, repeterar om och skjuter och björnen kommer rusande mot mig. Det var bara att skjuta och hoppas att man fann på.  Jag ramlar i diket och får björnen över mig. Jag kände hur hon bet och då tänkte jag att nu går det illa. Honan bet mig i ryggen, armen, foten och rumpan. Då var jag rädd, då skrek jag.

Sen kom jag på att jag har ju radion och mikrofonen alldeles vid bröstfickan och den nådde jag med händerna och tryckte in och ropade till jaktkamraterna att jag behövde hjälp. Det är som om luften går ur björnen och jag känner att den inte rör sig längre men jag vågade inte röra mig för jag tänkte att björnen kanske är vid medvetande litegrann. Hundarna var inte så långt efter så när de kom så tänkte jag att nu chansar jag , nu kryper jag fram för jag hade inte känt björnen röra på sig på ett tag. Efter att jag ropade på radion så kom en jaktkamrat ganska snabbt och hjälpte mig.

När jag såg björnen komma emot mig så var jag fokuserad på min uppgift men när jag ligger under den och den biter mig då var jag rädd. Jag hoppas att jag blir utskriven idag men de ska ta en närmare titt på foten det är där det gör mest ont så vi får se hur det blir, säger Daniel från sjukhussängen.

Trots två skott i lungorna så rusade björnen mot Daniel och attackerade honom. Jägaren tror att det var de skotten som slutligen gjorde att björnen dog.
-Det första skottet var ett dödande skott som satt i lungorna och att jag fått in  till träff fram ifrån in i lungorna!
Längre ner. Bild på Daniels rygg där man tydligt ser vart björnen bitit. Och om han fortsätter jaga björn eller inte får han uttrycka med egna ord.
-Jag skulle gå ut och jaga i morgon redan om jag bara hade möjligheten. Det här är väl inget att grotta ner sig i, menar han.
Text: Cathrine Blixth
Foto: Michael Blomqvist
affarsnyttnorr