Inviken med sol vind och vatten ett Eldorado i fjällvärlden

nyheter

2024-02-7 Att bo i en fjällby är lite annorlunda än stadslivet och det kan Lena Melander som bor i Inviken med sin man Christer Berg intyga. Hon anser att det här är ett eldorado och en lisa för själen. Det är "Byn centralt mitt i skogen, Inviken",. Att det kan vara både snökaos med ofarbara vägar och strömavbrott, det är något man får ta, när man vill bo i en vacker fjällvärld med en sjö full av fisk. Hon berättar om tillvaron:

-Vi bor i paradiset ”Byn centralt mitt i skogen Inviken” vid Storsjougden är balsam för själen. Goaste röding & öring att ha tillgång till i naturens skafferi är en gudagåva.

Men när det gäller strömavbrott har det varit ett elände. Men vi ser ljuset i tunneln i och med den nya linan som kommer slutföras i vår/sommar.
Vägen har under många år varit topp notch med Enqvist åkeri. Alltid snöfritt och ej hoppigt och ojämn.
I år är det en annan entreprenör som har lyckats hålla vägen öppen. Men inte alltid samma snöfria och breda väg som vi varit bortskämda med. Men får vara tacksam att vi tagit oss fram.
Bron i Svansele vet jag inte hur det blev med. Om det kommer vara den reservväg dom gjorde bredvid. Syns på bild också, berättar Lena Melander.
Man kan väl säga att problemen att bo i byn har varit lite varierande. Som när bron vid svansele delvis drogs med när vattnet släpptes på från  Storsjougden. Då blev det många mils omväg för att komma från byn.
Lena uppger att hit till byn kommer gäster hela året och givetvis när det är säsong för fiske i den mastiga sjön Storsjougden. En sjö som under hösten kan blåsa upp till full storm och då finns ingen tanke på att ge sig ut. Ja här pratar vi faktiskt om ”byn centralt mitt i skogen” som har mycket att erbjuda och för en naturälskare är stället ett eldorado.
Och så har vi en härlig sommarbild på Lena Melander vid husets uteplats.

Här hos Lena Melander och Christer Berg får varje gäst känna sig välkommen. Lena ordnar med mat och fika under ”flygande fläng”, hon finns med som värd vid fisket och givetvis finns lite djur i fjöset. Det finns mycket att sysselsätta sig med och en hel del tid krävs också för att husen som hyrs ut ska kännas välkomnande för gästerna.

Lena och Christer har bott i Inviken under flera år men kommer från Sundsvall. Till en början var de ofta på visit i byn och eftersom de kände att det här är bland de vackraste platserna de visste så flyttade de upp permanent. De byggde ett fantastiskt timmerhus uppe på berget i Inviken, en form av alphydda med en unik utsikt över fjäll och vatten. Och nu när dagarna börjar ljusna och man upplever en underbar förväntan inför våren, då lägger de alla strömavbrott och snöoväder åt sidan, de börjar se ljuset i tunneln, uppger Lena.

Text: Barbro Ericson
Foto: Lena Melander
affarsnyttnorr