Arkivbild Be.

Ingvar Holmgren Jansjö blev överfallen av björn

nyheter

2023-08-25 Ingvar Holmgren från Jansjö Backe blev överfallen av en björnhona på Jaktmarken Gårdvattenberget på torsdag morron. På fredag berättar han vad som hände och säger att ”Nu e hanna som en blåklomp”.

Under många år har Ingvar Holmgren från Jansjö utanför Backe jagat både björn och älg men i torsdags gick inte allt som beräknat när en björn dök upp i skottlinjen. Han får berätta hur det gick till och framför allt hur han mår:

-Två hundar hade fått upp en björn och skällde, björnen kom så småningom fram och jag som stod på pass kunde skjuta, man kan säga att det va ett dödande skott, men så kom hundarna i kapp och då kvicknade björnen till som hade ramlat ihop i diket. Björnen kom med blixtens hastighet emot mig, det går så snabbt att man kan inte förklara. Hundarna efter och björnen slängde sig över mig.

-Jag hade höjt armarna för att skydda ansiktet, att försöka skjuta igen va ju helt omöjligt, det går för snabbt, den va för nära och hundarna va runt björn.  Björnen kastade sig över mig, eftersom jag hade täckt ansiktet med armarna så bet hon mig i armen och handleden. Blodet bara sprutade så först trodde jag att det va pulsådern men det visade sig att det va på översidan handen och armen, berättar Ingvar och fortsätter:

-När björnen hoppat på mig ramlade jag baköver och ner i ett dike fullt med sly. Där kröp jag ihop och i samma stund kom hundföraren fram och kunde ge björnen det dödande skottet. Om inte hundarna hade hunnit fram till björnen efter att jag skjutit så hade den legat kvar och dött. Men det finns mycket krafter i en uppjagad björn, har Ingvar fått erfarenhet av.

Björnen fälldes på torsdag morron vid 08.35, det var en ensam hona på 115 kilo och ungefär en timma senare va ekipaget på besiktningsstationen i Strand.

På frågan hur han känner sig, svarar Ingvar såhär:

”Int tyck je de va så märkvärdigt”, men familjen och omgivningen tog det värre, uppger han.

Robin Strömqvist var hundförare med en plott-hund och en blandspets, båda hundarna blev bitna och det blev ett veterinärbesök, men inga allvarliga skador.

För Ingvars del blev det först läkarbesök i Backe och därefter till sjukhuset i Östersund där de röntgade, det fanns inga skelettskador, men däremot sårskador som behandlades och därefter blev det hemfärd.

Egentligen skulle det bli björnjakt för honom också idag, fredag, men han berättar:

-Meningen va att jag skulle ut idag också, ”men nu e hanna som en blåklomp” och då ere bara å stann hemma, avslutar björnjägaren Ingvar Holmgren från Jansjö.

Vi kör en liten ”översättning”

Hanna e som en blåklomp = handen är blå och svullen

Text o arkivbild: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr