Stig Engström ringer i klockan. Foto:Privat

Historisk dag för engcon och dess grundare

nyheter

2022-06-19 På fredagen börsnoterades engcon och Stig Engström fick ringa i den berömda klockan. En stor dag för företaget som tillverkar tiltrotatorer i Strömsund.

Under fredagen den 17 juni samlades engcons ledning i Stockholm när handeln på Nasdaq inleddes. En stor dag som går till historien med tanke på när ynglingen Stig Engström från byn Lidsjöberg för ett antal år sedan befann sig i fastighetens verkstad och klurade ut en unik produkt som med tiden ledde till oanade framgångar. Framgångar som knappast någon under den här tiden kunde tro skulle ta världen med storm.

Per Åsling var tveksam till Stig Engströms uppfinning, men annat skulle det bli med tiden. Arkivbild: Barbro Ericson

För några år sedan när engcon inbjöd till visning av en ny robotanläggning på fabriken var bland annat landshövdingen på plats liksom centerpartisten och riksdagsman Per Åsling. Då berättade Åsling om ett besök i Lidsjöberg hos Stig Engström. Det var visst fråga om att Stig skulle sälja en begagnad traktor och Åsling var intresserad. Då ville Stig visa uppfinningen han jobbade med och han var entusiastisk och trodde på produkten. På vägen hem funderade Per Åsling på uppfinningen och tänkte:

”Ska det där verkligen bli något”.  En tanke som han själv uppgav kommit fram ur minnet vid ett flertal tillfällen när han sett engcons framgångar med just den där uppfinningen han fick se början på i verkstan i Lidsjöberg.

När det beslutades att engcon planerade en börsnotering förväntades teckningskursen per aktie till 46 kronor per aktie, vilket gjorde att bolaget värderades till sju miljarder kronor.

Intresset för Erbjudandet har varit mycket stort bland svenska och internationella institutionella investerare samt allmänheten i Sverige vilket ledde till att det blev övertecknat. Handel på Nasdaq Stockholm inleddes fredagen den 17 juni 2022, ett historiskt datum för det framgångsrika företaget engcon.

I ett tidigare pressmeddelande kommenterar Krister Blomgren, VD för engcon:

-Vi är stolta över engcons position som världens ledande tillverkare av tiltrotatorer. Våra innovativa produkter möjliggör en mer effektiv och hållbar resursanvändning genom att göra grävmaskiner till redskapsbärare som ersätter andra maskiner och vår marknad förväntas ha en stark tillväxt under många år framöver. Dagens notering på Nasdaq Stockholm kommer att stödja vår resa med att förändra den grävande världen och vi kommer att jobba hårt för att leverera på det förtroende som våra kunder och aktieägare givit oss.

Stig Engström, grundare av och huvudägare i engcon, kommenterar:

-Det här är en spännande dag för engcon och en stor milstolpe för mig personligen. Vi har kommit långt sedan jag startade företaget för drygt 30 år sedan. engcons ambition är att fortsätta utveckla framtidens lösningar för ett smartare, säkrare och effektivare grävande. Det är glädjande att en så stark investerarbas kommer att finnas med och stödja oss i framtiden och att så många privatpersoner visat intresse för att investera i engcon. Jag ser fram emot att vara en fortsatt aktiv ägare och hälsar alla våra nya aktieägare varmt välkomna, uttryckte sig Stig Engström i ett pressmeddelande.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr