Stövartiken Freja är en av fem finalister som kan vinna kategorin Årets jakthund. Johan och Lily Hansson är stolta ägare. Foto: Privat

Freja från Strömsund kan bli årets jakthund

nyheter

2023-12-6 Stövartiken Freja i Strömsund är en rutinerad hund med en lång meritlista. Nu kan listan bli ännu längre. Freja har chans att bli Årets jakthund 2023. Ägare till den framgångsrika hunden är Johan Hansson.
Under Jaktgalan hyllas jägare som gjort en stor insats för jakten och pris delas ut i flera olika kategorier. Ett av priserna går till Årets jakthund, och för att nå den finalen är det många bitar som ska stämma. Hunden ska vara en komplett jakthund, den ska prestera i toppklass på utställningar och jaktprov och hunden ska dessutom vara social och trevlig.

Allt detta stämmer in på stövartiken Freja som är en av fem finalister. Ägaren Johan Hansson i Strömsund vet inte vem som nominerat Freja till tävlingen, men han bekräftar att det är en duktig jakthund.

– Jag har aldrig haft en så bra hund tidigare. Hon vann SM ifjol, hon är svensk, norsk och finsk jaktchampion och så är hon svensk utställningschampion. Så Freja har mycket meriter, säger Johan Hansson.

– Det har ju gått bra. Det är väl det som ligger till grund att någon tyckte att jag skulle bli nominerad, och även gå vidare som finalist. Det är både smickrande och hedrande.

Freja verkar vara duktig på ”jobbet”, men hur är hon till vardags?

– Hon är en soffpotatis, säger Johan och skrattar.

– Det är en jättetrevlig hund, väldigt social. En familjemedlem.

Ytterligare en länsbo har chans att vinna pris på Jaktgalan. Jonas Kriström och Båthällans kennel i Sörbygden är nominerad i klassen Årets jakthundsuppfödare.

Röstningen pågår till 31 december. Vinnarna presenteras på Jaktgalan i Järvsö 16 mars 2024.

FAKTA

Motiveringen

Freja är 2022 års vinnare av Har-SM för stövare. Denna finska stövartik är en fantastiskt duktig, rutinerad och välmeriterad hund. En god representant för sin ras. Freja har tagit sina elitettor på första försöket oavsett vilket land hon tävlat i. På väg mot SM-titeln tog hon tre raka elitettor på barmark i hård konkurrens. Freja fortsatte framgångarna samma höst med att på Nordiska mästerskapen erövra sitt finska jaktprovschampionat. Freja är Svensk, Norsk, och Finsk Jaktchampion samt Svensk utställningschampion. Freja har i avel lämnat två valpkullar efter sig där den tidigaste kullen som kommit till start på jaktprov har 75% meriterade avkommor. Frejas främsta egenskaper jaktligt är hennes drevsäkerhet, vilket resulterar i långa drevrepriser samt hennes ärlighet. Hemmavid är Freja en social och utmärkt familjehund som njuter lediga dagar med familjens barn.

Källa: https://jaktgalan.se/

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto arkivbild: privat.

affarsnyttnorr