Arkivbild från ett Flyktinglott: Petter Nortugg och Kranskulla Linn

En manifestation på skidor för frihet och fred – Flyktingloppet

nyheter

2022-03-11 Flyktingloppet, lika aktuellt i 70 år. För sjuttio år sedan gick startfältet första gången för Flyktingloppet, en skidtävling i fjällområdet mellan norska Nordli och svenska Gäddede i spåren av de människor som flydde nazistregimen under andra världskriget för trygghet i grannlandet.

I rådande världsläge med krig i Europa, stora flyktingströmmar och stort mänskligt lidande är Flyktingloppets mål och mening någonting högaktuellt och hjärtskärande angeläget.

-Det är vår uppmaning och förhoppning att så många som möjligt tar chansen att manifestera för fred och frihet. Flyktingloppet är historiskt, men vi åker det för framtiden, säger Karl Audun Fagerli, ordförande i Flyktingloppskommittén i ett pressmeddelande.

Som en del i en större hjälpinsamling skänker Flyktingloppet 100 kronor per startande i Flyktingloppet till Röda Korsets livsviktiga humanitära insatser för de krigsdrabbade, människor i Ukraina och på flykt över gränsen.

Skidåkningen den 2-3 april blir ett sätt att ge uttryck för medmänsklighet och stå upp för demokratins grundvalar i linje med det som varit med Flyktingloppets motto från första starten: ”I flyktings spår för frihet och fred”.

-Genom insamlingen vill vi också ge det ukrainska folket något mer än bara vår medkänsla avslutar Karl Audun Fagerli.

Flyktingloppet arrangeras den 2-3 april 2022 med start på lördag i Kveeidet vid Murusjön och på söndag i Nordli. Skidåkarna följer samma rutt som flyktingarna från Norge när de smugglades över gränsen under andra världskriget. Tävlingen är uppdelad på två dagar, med olika distanser och flera tävlingklasser.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr