Lina Holter tillsammans med pappa Olle. Foto: Privat

Elina Holter 17 år fällde björn under de första timmarna

nyheter

2023-08-21 Elina Holter från Strand norr om Strömsund har följt sin pappa Olle på jakt ända sedan barnsben. Nu på björnjaktens första dag fällde hon en björnhona under uppsiktsjakt.

Bara några timmar in på björnjaktens första dag fick Elina Holter från Strand, eller Lina som hon kallas, vara med om en spännande upplevelse när hon i sällskap av sin pappa Olle fick fälla en björnhona. Hon hade tid att se att det inte fanns några ungar och allt gav givetvis en adrenalinkick som satt i ett bra tag. Lina har följt med i både björn- och älgjakt ända sedan barnsben och hon får berätta:

– Vi jagade på Strandskogen och uppe på berget, där gick några norska jaktgäster med hund i området där vi satt, de hade hunden i koppel och efter en stund fick de upp björnspår efter en skogsväg. När hunden fått vittring så släpptes den och vi hörde att det kom emot oss, då var det spännande, att se vart den skulle dyka upp och om det skulle bli ett bra skottläge. Så hör vi hur det prasslar i buskarna och så dyker björnen upp på vägen ett stycke bort, ställde sig där och jag kunde skjuta. Det blev inget snabbt skott utan allt gick lugnt till och vi kunde se att det inte fanns några ungar med. Det var en hona.

-Det här hände klockan 08.30 så vi hade inte varit på pass så länge. Därefter åkte vi ner till Strand där Länsstyrelsen har besiktningsstation. Björnen kontrollerades och efter någon timma var allt avklarat. Visst kände jag av att det blev lite extra adrenalinpåslag som satt i ett tag, berättar Lina på telefon där mottagningen inte är den bästa. De finns samlade vid jaktkojan uppe i Strandskogen och i morron bitti blir det åter björnjakt för gänget, uppger hon.

Till saken hör att vid besiktningsstationen hade pressen från flera tidningar, radio och TV samlats för att avvakta dagens eventuella händelser. Därtill fanns också landshövdingen där. Det blev en givande upplevelse för alla närvarande, och att det blev resultat så snabbt va ju en sanslös tur. Under dagen blev det några till besiktningar, en hanbjörn från Strömsunds kommun samt två från Hammarstrandstrakten.

Olle Holter, som har jakten i blodet, tog alltså med sig Lina i unga år till skogen och själv säger hon så här:

-Jag har varit med pappa på jakt så länge jag kan minnas, ja jag var nog inte mer än en baby första gångerna, uppger Lina och skrattar, och spännande har det varit många gånger men det här är ändå det största jag varit med om, avslutar hon.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

 

 

affarsnyttnorr