Jill Johnson underhöll från stora scenen på Hembygdsgården under fredag kväll. Foto: Anders Blixth.

Dunder – en succé med publikrekord

nyheter

2023-07-10 Årets Dunder är till ända och den blev verkligen en succé med publikrekord och ett storslaget arrangemang som varade en vecka.

Att arrangera ett så storslaget underhållningsprogram för en hel vecka som Dundermarknadskommittén gjort är beundransvärt. Hela Strömsund lever upp och alla pratar bara ”Dunder”. Folk kommer från när och fjärran och det är något som gynnar samhället i stort.

I år var det ett späckat program under en vecka och variationsrikedomen va stor. Folk kom och de stortrivdes i det fantastiska väder som rådde. Här ordnades allt från roliga jippon till framträdande av välkända artister.

Under fredagskvällen fick man njuta av Jill Johnsons framträdande, vår välkända countrysångerska, som sjöng låtar där publiken kunde hänga på.

Jill Johnson underhöll publiken från stora scenen under fredag kväll. Foto: Anders Blixth.

Karin Wöyer Amcoff som är en frontfigur i arrangörskommittén har stor erfarenhet av arrangemang och har ett ”driv” som få. Hon jagar artister och hon ger sig inte förrän det blir som tänkt. En av publikdragarna va Fröken Snusk som gick hem, inte minst bland de yngre.

Fröken Snusk underhöll från stora scenen på hembygdsgården, lördag kväll. Foto: Meja Svanström.

Folk som kom till Hembygdsgården under den här veckan fick verkligen uppleva en feststämning av högsta klass. Och som alltid är mat- och öltältet en stor samlingspunkt. Här träffas gamla bekanta och i de flesta fall så är stämningen så god att när man träffar på grannen som man i vanliga fall inte pratar så mycket med, så blir också de så himla roligt. Ja tänk vad ett öltält kan göra under!

De knallar som fanns på området kunde inte tänka sig ett bättre scenario, bra väder och folk i massor. Och inte att förglömma barnens bästa favorit, tivolit.

Jörgen Olofsson som ingick under många år i Dundermarknadskommittén har skrivit ner en bakgrundshistoria hur allt kom till och här är några axplock:

Strömsunds stora nöjesarrangemang föddes som en idé inför IFK Strömsunds 75-års jubileum, det vill säga 1983. Då arrangerades något som liknar dagens arrangemang med marknadsdagar där artister, dans och olika jippon ingick. En superstartävling var dåtidens stora begivenhet, där kända idrottsmän och kvinnor som skulle tävla i olika grenar, organiserades. Även en fotbollsmatch gick av stapeln och hela arrangemanget ansågs så lyckat att det föreslogs bli en tradition och så föddes Dundermarknaden. 

Från 1986 blev det en kommitté som kom att arrangera Dundermarknaden i många år. En marknad som sedan växte och blev länets största, skriver Jörgen.

Årets Dunder blev i alla fall den absolut största hittills med publikrekord, fantastiskt väder med folk som kom från när och fjärran. Och som vanligt så går överskottet till IFKs ungdomsverksamhet.

Text: Barbro Ericson

Se fler bilder i vårt bildgalleri, klicka på länken https://affarsnyttnorr.se/galleri/dundermarknaden-2023-underhallning-fredag-jill-johnson-underhallning-lordag-froken-snusk-tivoli-och-knallemarknad-foto-meja-svanstrom-och-anders-blixth/

 

affarsnyttnorr