Nils Dahlsten drog längsta strået när han spurtade hem Flyktingloppet 2024. Här tillsammans med kranskullan Kine Gjertsås, norsk landslagsspelare i volleyboll. Bild: Flyktingloppet Karl Audun Fagerli,

Dahlsten och Bångman vann Flyktingloppet 44 kilometer

nyheter

2024-03-25 Då har ännu ett Flyktinglopp gått av stapeln och det blev en fin tävling med många kända namn som lockade publik. Den norska storstjärnan Petter Northug, var utan tvekan den som drog till sig den stora uppmärksamheten.

Flyktingloppet är som ett vårtecken, ljuset återvänder och allt börja vakna till liv. Den gamla traditionen med tävlingen som går från Norge till Sverige har mycket att berätta och givetvis när tävlingen gått 72 gånger. En av de tuffaste tävlingarna med Muruhatten som den stora fasan. En stigning som aldrig tar slut. Det är oftast här som man skiljer ”agnarna från vetet”. Tävlingen brukar domineras av norska åkare och så var det också i år men segrarna kom från Sverige, Nils Dahlsten från Östersunds SK och Hedda Bångman Offerdals SK.

Vid söndagens tävling mellan Nordli och Gäddede, 44 kilometer, segrade Nils Dahlsten från Östersunds skidklubb genom att i en spurtuppgörelse ta kommandot över lagkamraten Marcus Johansson i Lager 157 Ski Team och Johannes Eklöf Team Ramudden.

Hedda Bångman, Offerdal Skidklubb vann damklassen överlägset. Här tillsammans med kranspöjken Jonas Wassdal.

I damklassen segrade Offerdals Hedda Bångman före Ski Classics-konkurrenten och 43-åriga japanskan Masako Ishida. Trea blev östersundaren Karolina Hedenström, som varit på pallen i Ski Classics i år.

”Det bör tilläggas att Hedda var en jättetalang bland tjejerna födda 1995 som ungdom och junior. Men sedan flyttade hon till USA och studerade där. Hon fortsatte satsa på skidorna men när hon kom hem blev det långlopp. Hedda var bland annat 8:a på Tjejvasan, 9:a i Grönklitt Criterium och 8:a i La Venosta Criterium den gångna vintern”.

Petter Northug och kranskullan. En av tävlingens ”veteraner” och publikfavorit, kom i mål som nia.

Petter Northug 38 år deltog och som visade god form och goda resultat med en nionde placering.  För några dagar sedan deltog han i norska mästerskapen i sprintstafett där han tog hem silver, tillsammans med hans bror Even Northug. Flyktingloppet har han vunnit fyra år och som senior ett år som junior.

– Han hängde med väldigt duktiga åkare länge men sedan märkte han väl att han är lite äldre än de andra, berättar Audun Fagerli i arrangörsstaben.

De flesta åkte tävlingen utan fästvalla, som är vanligt vid långlopp, men det fanns också åkare som hade fäste och som var en klar fördel uppför fjälltoppen, men vid utförsåkningen blev det sämre.  Det fick världscupåkaren Thomas Maloney Westgård erfara. Han tävlar för Irland men är uppväxt i Leka i Tröndelag, Han hade fäste och ledde uppe på toppen av Muruhatten men han fick ge sig i spurten och slutade som fyra. På femte plats slutade Vasaloppsvinnaren Torleif Syrstad, Lager 157 Ski Team.

I årets Flyktinglopp deltog runt 900 åkare, lördag och söndagens tävling, En liten minskning från fjolåret men ändå är arrangörerna nöjda med tanke på konkurrens från andra stora tävlingar.

-Det är både norska och svenska mästerskapen i helgen och att det varit lite si och så med snöförhållandena framförallt i Norge, är det positivt, säger Audun Fagerli.

Helgens tävling var välarrangerad och med bra förhållanden, både för de som tävlade och publiken. En fin tradition som håller i sig och påminner om den Norsk-Svenska förbrödringen.

Text: Barbro Ericson