Mats Zetterlund kan skriva under på hur mycket hustrun Barbro betytt genom alla idrottsår.

Bakom varje framgångsrik man finns en Kvinna

nyheter

2023-06-19 Vid utställningen på Hembygdsgården i Strömsund väcks många fina minnen från förr. Inte minst att följa "gamla idrottsmäns", prestationer. Som exempel, Mats Zetterlund, med mångåriga framgångar. Men bakom varje framgångsrik man finns en kvinna, i det här fallet hustrun Barbro.

Utställningen på Hembygdsgården är en mycket väl genomarbetad uppföljning av  bland annat framstående idrottsmän genom tiderna, inom olika grenar som gjort Strömsund till ett namn i sammanhanget, världen över faktiskt.

Mats Zetterlund kan visa en unik medalj som tilldelades de som segrade i Prinsloppet på skridskor, den väger drygt tre kilo. Prinsloppet 50 km startade i Gärdnäs och kördes Vattudalen ner till Strömsund. Medaljen har Mats skänkt till Hembygdsföreningen.

Så här lyder texten om den unika medaljen:

Inför första Prinsloppet tillverkades denna medalj som skulle delas ut till segraren i seniorklassen 50 km. Priset skulle vara något särskilt så det bestämdes att man skulle tillverka en medalj i koppar. Texten på medaljen bestämdes till ”Segrarpris till Prinsloppet Strömsunds Vattudal. Bilden på medaljen blev inte Prins Bertil utan skridskoförbundets ordförande Sven Låftman.

Medaljen tillverkades 1971 i massiv koppar, vikten på medaljen är 3,2 kg. Tillverkningskostnad blev 3.600 kr per stycket.

Segrarna som har fått medaljen är Holländaren Kruithof som segrade både 1971 och 1972 på distansen 50 km. Den tredje medaljen vann mats Zetterlund 1975 på distansen 50 km.

Utställningen, som kan beskådas på Hembygdsgården, är av stort intresse och mycket av materialet känner folk igen och många minnen dyker upp. Bland annat ett stort material från den tid Dundermarknaden kom igång och snabbt blev en sensation för bygden. När Louise Hoffsten ansåg att vi hade den bästa marknaden och snart tilldelades kommittén priset som ”årets bästa marknad i Sverige”.

Här finns framgångsrika idrottsmän porträtterade, som exempelvis Mats Zetterlund. Här finns också foton och text om Örjan Sandler, Sigge Eriksson samt Elsa Einarsson, för att nämna några.

Jörgen Olofsson som står bakom hela utställningen har lagt ner ett oerhört arbete för att visa vad Strömsund har betytt för folket genom tiderna. Innan vi skiljs åt så kommer en busslast till Hembygdsgården för att se allt det vackra och Jörgen tar emot och ger dem en kort information om samhället och kyrkans historia innan de går in till utställningen.

Här finns ett gediget material och vi återkommer med besöket och bjuder er på flera bilder från utställningen som är värd att beskåda.

Text o foto: Barbro Ericson

 

 

 

 

 

 

affarsnyttnorr