Att vistas i ”strömlöst land”

nyheter

2020-12-22 I går måndag blev det åter strömavbrott i områdena kring Flåsjön. Eon uppger att det rör sig om 320 kunder och att avbrottet beror på väderpåverkan. Frustrerande i allra högsta grad att det är återkommande strömavbrott i dessa trakter, bland annat byarna runt Gubbhögen, Ringvattnet och Alanäset. Ja hur känns det att vistas i "strömlöst land"?

Här i byarna är folket luttrade, strömavbrott är mera regel än undantag och på måndag var det dags igen. All verksamhet kan man säga upphör, telefon går inte ladda, ingen dator, inget vatten, ingen värme och inget ljus. Kylen och frysen visar att det börjar bli för varmt. Allt stannar upp, men garvade bybor har egna dieseldrivna aggregat som kopplas in.

I ett sms till samtliga bybor i Ringvattnet kommer bland annat ett meddelande från Tore Nordqvist, ansvarig för vattenföretaget under den här tiden. ”Nu har jag dragit igång el-aggregatet för vattenverket så nu finns det vatten i alla fall”.

För den som inte har eget elverk är det sämre. Men tack och lov om det finns en vedspis eller vedkamin, då går det i alla fall göra lite mat. För den som inte är bosatt på  byn men är på plats lite sporadiskt känns det som bortkastad tid när strömmen är borta. Det blir inte mycket uträttat när det mesta av moderniteterna är kopplad till elström.

Så här skriver EON:

Totalt var 320 av Eons kunder i Strömsunds kommun utan el under måndagseftermiddagen. strömavbrottet på väderpåverkan och att det handlar om en lågt hängande högspänningsledning.

Klockan 14.24 registrerades avbrottet och 15.01 var en servicetekniker på väg till området. Strömavbrottet berörde bland annat byarna runt Gubbhögen, Ringvattnet och Alanäset.

Vid 17.30-tiden var strömmen tillbaka för alla kunder.

När man själv drabbas, förstår man bybornas frustration som vid flera tillfällen haft strömavbrott flera dygn i sträck, ja till och med under julafton vid några tillfällen. Det blir irritation och folk känner uppgivenhet eftersom läget fortfarande är som det är. De betalar för något man inte får full utdelning för och inga möten eller ombyggnader ser ut att hjälpa.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr