Annorlunda Nationaldagsfirande även i Strömsund

nyheter

2020-06-6 Lördag 6 juni är det Sveriges nationaldag. Det vill vi fira! I år kan vi inte göra det som vanligt, men istället för att ställa in ställer vi om. Länsstyrelsen har tillsammans med alla kommuner i länet tagit fram en film där vi hyllar det land och län vi lever i. Välkommen att fira med oss, skriver Strömsunds kommun.

I vanliga fall brukar Sveriges nationaldag firas med flagghissning, tal och medborgarceremoni på Ströms hembygdsgård. Med hänsyn till varandra och för att dämpa risken för smittspridning av covid-19 måste firandet i år se annorlunda ut.

Titta på filmen

Därför har länsstyrelsen tillsammans med länets åtta kommuner tagit fram en film med inslag från alla kommuner. I filmen medverkar landshövdingen Jöran Hägglund samt representanter från kommunerna. Filmen är framtagen med bidrag från företag i Jämtlands län.

– Nationaldagen är en viktig dag. Vi firar då allt det goda som vi har i Sverige. Störst av allt är kanske vår frihet och demokrati. Kanske tar vi lite för givet att vi lever i ett fritt land där vi tillsammans bestämmer vilken väg vi ska gå. Vi i Sverige och hela världen befinner oss som vi alla vet i en mycket speciell situation. Då är det extra viktigt att vi ställer upp för varandra och fortsätter kämpa tillsammans, säger Jöran Hägglund.

Årets medborgar-ceremoni flyttas fram

I samband med nationaldagsfirandet på Ströms hembygdsgård brukar kommunen uppmärksamma de personer som under året blivit svenska medborgare. I år ställs medborgarceremonin in och sker istället 2021.

– Trots att vi skjuter på det fysiska firandet vill vi ändå passa på att önska dem varmt välkomna som svenska medborgare, och hoppas att de kan delta vid nästa års ceremoni, säger Elisabeth Lindholm, (S), kommunfullmäktiges ordförande som också medverkar i filmen.

Upplagt: Barbro Ericson

affarsnyttnorr