Allt har en förklaring – men ”korkat” tycker många

nyheter

2024-06-4 Den senaste förändringen att kork och flaska ska sitta sammanfogade på mjölkförpackningar och dricksflaskor är ett EU-direktiv. Det är ett miljötänk för att försöka minska att korkar skruvas utav och slängs på land och i vatten. Men förändringen faller inte i god jord hos alla. "Korkat" tycker många användare.

Onekligen har den nya natursatsningen, att förpackningar och kork ska sitta ihop efter att de öppnats, för att hindra användarna från att kasta korken på marken och i vatten. Men många irriterar sig på den nya EU-lagen, inte minst de som är försvagade i händer och fingrar, för onekligen har förpackningarna blivit svårare att öppna. Och att dricka ur en flaska med en plastkork som sticker upp i näsan är ingen höjdare. Men om man får reda på orsaken till den nya regeln att plastkork och förpackning ska sitta ihop och inte så lätt särskiljas, så kanske det går ta förändringen på ett bättre sätt.

Enligt organisationen Håll Sverige Rent är de ”tjudrade korkarna”  ett krav som ska gälla från den 3 juli och då ska samtliga korkar och lock av plast vara utformade på ett sätt som gör att de sitter kvar på flaskan och andra behållare för dryck under hela användningstiden. Det gäller för flaskor och kartonger under tre liter men inte för plastkorkar som sitter på dryckesbehållare tillverkade av glas eller metall.

Tanken är att de nya reglerna ska minska plastavfallet i Europa, bland annat på stränderna där korkar och kapsyler står för en stor del av skräpet. I nuläget blir många av dem kvar i naturen utan att återvinnas och hamnar i slutändan i havet.

Förhoppningen är att framöver ska inte plastkorkarna lika lätt skruvas av och kastas på  marken, när de sitter fast i sina behållare.

Även om många konsumenter ondgör sig över förändringen så är det ett miljötänk. En tidigare förändring som genomförts är på aluminiumburkar där kapsylen sitter fast på burkarna, de var också lösa från början, uppger organisationen Håll Sverige Rent.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr