Arkivbild med Patrics Coombo under en trevlig samvaro vid Strömbacka. Har ingen direkt koppling till artikeln.' men visar att kommunens seniorer kan få njuta av härlig underhållning.

Strömsunds kommun bäst i länet att bo i för äldre

nyheter

2022-06-1 Länsförsäkringarnas fastighetsförmedlings undersökning visar i den senaste rankningen att Strömsunds kommun ligger på första plats i Jämtlands län när det gäller bäst boende.  

Undersökningen visar att Strömsunds kommun toppar när det kommer till bästa platsen att bo i för äldre personer. Och om man ser till riket i sin helhet kommer Strömsunds kommun på en sjunde plats. Östersunds kommun hamnar på sista plats bland länets kommuner.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Jämtlands pensionärer.

Här har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre. Landets bästa kommun för äldre att bo i är Bjurholm i Västerbotten.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar. Det är stor skillnad på i hur hög grad Jämtlands kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Östersunds kommun är lägst rankad i Jämtland, medan Malmö stad hamnar allra sist i Sverige med en kombination av höga hyror, en hög genomsnittlig flyttskatt, låga betyg för trygghet i hemtjänsten och få platser på särskilt boende för äldre i relation till antalet äldre i kommunen.

Denna undersökning visar att i Strömsunds kommun vill man gärna bo och man också en god service att tillgå.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr