Arkivbild. Sten-Arne Enarsson var under många år huvudperson i arrangemanget. Nu är han "pensionerad".

Arkivbild. Sten-Arne Enarsson var under många år huvudperson i arrangemanget. Nu är han "pensionerad".

Flyktingloppsåkare redo inför minnesvärt lopp

nyheter

2018-03-8 Den 24 och 25 mars går årets Flyktinglopp mellan Nordli och Gäddede. Kom ihåg att sista anmälningsdatum är den 18 mars. Delta tre år på raken så har du chans att vinna en Polaris snöskoter som lottas ut vid 70-årsjubileumet 2020.

 

Flyktingloppet har en historia som bör tas fram och de som läser kan ta en stunds eftertanke om hur loppet uppstod.

Flyktingloppet är en tävling till minne om de som flydde från Norge till Sverige under andra världskriget. Tävlingens motto är därför: “I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED”

Loppet startar i Nordli Norge och kommer i mål i Gäddede i Sverige och följer i huvudsak den väg som flyktingarna tog under kriget.

Loppet arrangeras i samarbete mellan Lierne IL och Gäddede SK. Tävlingen är därför unik i och med att den kom igång och håller liv i den svensk-norska förbrödringen som var så viktig under krigsåren.

Tuff tävling med strapatsrik bana

Flyktingloppet har genom alla år lockat både elitåkare och motionärer. Söndagens tävling där åkarna kör långa loppet runt 40 kilometer går banan över tuff fjällterräng med hårda motlut och bryska nedfarter. För de som tävlat har det här varit en av de tuffaste tävlingarna i Sverige och ärorik för segraren men även för alla andra deltagare. Här har publiken kunnat följa många kända åkare både från norska som svenska eliten. Och traditionerna håller i sig och nu är det som sagt dags igen.

tn_DSC01244 (2)

Arkivbild. Gun å Gerd Eriksson i mål vid ett av Flyktingloppen.Arkivbild: Gun å Gerd Eriksson i mål efter ett genomfört Flyktinglopp.

Två kvinnor på startlinjen för 50:e året

Det är tvillingarna Gerd och Gun Eriksson från Offerdals SK. De är två framgångsrika skidåkare som genomfört åtskilliga tävlingar världen över. Nu är det dags igen, och blir därmed de första damerna som åkt Flyktingloppet så många år.

Men det finns variationer både på spårlängd av loppet och varierande åldrar. Här en arkivbild som visar intresset även bland motionärer.

braskid

www.affarsnyttnorr.se kan du gå in på Flyktingloppets annons, klicka in dig och läs utförligt program.

 

 

 

affarsnyttnorr