Från vänster Morgan Olsson (S) ordförande i Tillgänglighetsrådet, pristagaren Karl-Anders Lindberg och Tomas Jangenmalm (S) ledamot i Tillgänglighetsrådet.

Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset får årets Tillgänglighetspris

nyheter

2022-12-27 Tillgänglighetsrådet i Strömsunds kommun uppmärksammar årligen den eller de som under det gångna året gjort insatser för att underlätta tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. I år går priset till Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset.

Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset är en varierande vattenträdgård med dammar, fisk, vattenfall, fontäner, broar, trädgårdskonst, marmorfigurer och ett lusthus.

Här finns också ett uppbyggt miniatyrlandskap med båtar, tåg och miljöer som ska föreställa Inlandsbanan som den såg ut på 1950- och 1960-talet när den gick mellan Hoting och Östersund. Allt är byggt i skala 1:22. På en 800 kvadratmeter stor yta finns cirka 900 meter räls med ett 30-tal tåg – men anläggningen fortsätter hela tiden att växa.

Lockar tusentals besökare

Den 16 december fick Karl-Anders Lindberg ta emot Tillgänglighetsrådets utmärkelse Tillgänglighetspriset 2022 för anläggningen han och sambon Märit Hildebrandsson byggt upp i trädgården vid Yxskaftkälens gamla skola. Varje sommar lockar den tusentals tågintresserade besökare från hela Europa.

Tillgänglighetsrådets motivering är följande:

”Som funktionsnedsatt är man generellt mycket begränsad i känslan av deltagande i samhället, både vad det gäller instanser, butiker och nöjen. Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset har anpassat sin verksamhet för att alla ska känna sig välkomna och genuint delaktiga. Att kunna besöka, uppleva och fika gott (hembakat och allergivänligt) på Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset sätter verkligen guldkant på tillvaron för ALLA!”

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Strömsunds kommun

affarsnyttnorr