Vildmarksvägen – en turistattraktion i repris

nyheter

2023-06-7 Den 6 juni öppnades Stekenjokkvägen för säsongen och det har blivit ett traditionellt datum och då är tillströmningen av Svenskar, Tyskar och Nederländare i första hand så stor att det går att likna med invasion. Något som inte Samerna kan acceptera för nu är det dags för renkalvning.

 

Dagen då Vildmarksvägen öppnades för trafik, den 6 juni, var det som vanligt stor trafik men inga egentliga olägenheter har rapporterats. Polis fanns på området för att se att allt flöt väl och att bilisterna respekterade förhållningsordningen dessutom fanns Naturbevakare på området. Den här tiden är känslig för djurlivet och trafikanterna får därför inte stanna upp för att bege sig utanför vägen. Det är något som både Polis och Naturbevakare är stenhårda på och de som inte lyder kan räkna med konsekvenser.

Den här tiden är det dags för vajorna att föda sina kalvar och blir de störda så är det lätt att de ”kastar kalven” eller överger den om de blir oroliga. Men det är också andra djur som störs om folk kommer ut på fjället, bland annat traktens unika fågelliv som åtminstone förr lockade folk på fjället. I och med att det finns Naturbevakare i området har de uppsyn och god kontroll över läget. De som trotsar förbudet har blivit tillsagda att lämna området och i vissa fall har händelser lett till åtal med rättslig påföljd.

Arkivbild Länsstyrelsen.

Med åren har det alltså blivit hårda regler för de som färdas vägen fram och så har det varit under flera år. Tidigare var det vanligt att folk den här tiden åkte Stekenjokkvägen och på fjället tog de på sig skidorna för att bege sig ut på upptäcktsfärd. Men det är som sagt absolut förbjudet idag. Men det har varit andra tider för någon gång i början av 1970-talet, då var det till och med skidtävling på midsommarnatten uppe på fjället med massor av folk i rörelse.

Under sommaren 2020, mitt under coronapandemin, slog Vildmarksvägen besöksrekord, 45 000 bilar passerade över fjället, en ökning med 50 procent jämfört med året innan. Den stora tillströmningen förorsakade höga protester bland Samerna och framför allt därför att många av besökarna inte var riktigt pålästa om vad som gällde och framför allt inte pålästa om rennäringen.

 

Vildmarksvägen sträcker sig mellan Vilhelmina och Ankarvattnet och den del av vägen som går över Stekenjokkplatån har öppet under perioden 6 juni till 15 oktober och lockar årligen tusentals turister från både Sverige och Europa.

Vägen anlades under 60-talet och hette tidigare Stekenjokkvägen. Syftet var ursprungligen att frakta kopparrik malm från gruvan uppe på Stekenjokk till Norge eller Klimpfjäll för vidare transport.

Samtidigt fanns en tanke om att vägen, som går rakt över fjället, kunde locka turister till området med sina storslagna vyer.

Kommunerna Vilhelmina, Dorotea och Strömsund lanserade en kampanj där Stekenjokkvägen bytte namn till Vildmarksvägen och blev därmed ”Sveriges vackraste väg”.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr