Vildmarksvägen – en av Robert Collins favoritsträckor sommartid

nyheter

2020-05-29 Robert Collin, Aftonbladet Motor, tipsar om sina gömda favoriter när han pratar om små vackra vägsträckor i landet. Givetvis tar han med den makalöst vackra sträckan "Stekenjokkvägen", Vildmarksvägen.

Sverige vimlar av makalöst spännande, vackra och omväxlande småvägar vid sidan av allfarvägen skriver Robert Collin i Aftonbladet ”Motor”. Vackra sommarvägar i landet och då beskriver han bland annat Vilkmarksvägen över Stekenjokk som en av favoriterna.

Naturens skiftningar efter Vildmarksvägen är omfattande och magisk. Från en vacker sommarbild med grönska och öppna vatten snabbt över till fjällets mäktiga vinterskrud med flera meter djup snö.

 

Collin nämner bland annat sträckan vid Malgomaj och om det fantastiska Fatmomakke som är lappmarkens mäktigaste kyrkstad. Klimpfjäll upp mot Stekenjokk med allt från fjällräv, renar och hjortronmyrar. Ankarede med samernas kyrkby.

Farbar i juni

I början av juni brukar det vara premiär för bilister att färdas vägen över Stekenjokk. Den öppnas efter att snöfordon tagit sig igenom ett snötäcke som är flera meter tjockt. Det tar veckor att få vägen skörklar och att sitta i en maskin med ett massivt snöberg omkring sig kräver styrka och mod. Det är inget arbete för den som har känning av klaustrofobi ”sällskräck”.

Nu närmar vi oss premiärdagen för året och det går bara säga, det är en underbar upplevelse att göra den här färden. Man gör en resa från grönskande dalar till snötäckta fjällvidder i nästa stund.

Syskonen Vassdahl på Campingen

Gäddede Camping ska vi inte bortse från när man åker Vildmarksvägen. En mycket vacker och trevlig plats med alla bekvämligheter. Ibland med både underhållning och mat. Här finns också fint fiske som kan vara rogivande efter en lång dags färd.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr