Vi vill ge barnen en trygg uppväxt
nyheter
2019-01-2 Elliot och Elsa springer i förväg till lekplatsen inte långt från familjen Bergström/Zakrissons hus i centrala Strömsund. För fem år sedan flyttade familjen tillbaka till kommunen efter ett antal år i Härnösand.Det är en gnistrande vinterdag och solen lyser från en klarblå himmel. Elliot, 7 år och Elsa, 3 år, skrattar och busar på väg till lekplatsen bakom Bredgårdsskolan, bara ett stenkast från familjen Bergström/Zakrissons hus i centrala Strömsund. Här har Tomas, Annika och barnen skapat sig ett nytt liv efter flytten från Härnösand 2014.
– Jag är uppvuxen i Renålandet och Tomas i Strömsund och vi hade båda två väldigt fina uppväxter. Vi träffades på Dundermarknan 2004 och när Tomas kom in på polishögskolan i Umeå några år senare flyttade jag med. Sedan hamnade vi i Härnösand där vi trivdes bra, säger Annika.
Längtade till Strömsund
Men tankarna på Strömsund fanns alltid där, trots att båda två hade bra jobb med utvecklingspotential. När första barnet, Elliot, kom kändes avståndet ”hem” till Strömsund långt.
– Vi åkte hit så ofta vi kunde för att hälsa på släkt och vänner, det var ett väldigt flackande. Jag hade alltid hemlängtan varenda gång vi åkte härifrån, säger Tomas.
Det var en varm sommardag paret till slut bestämde sig, och samma höst gick flyttlasset till Strömsund.
– Vi var som vanligt på besök och när jag låg där i hängmattan insåg jag hur gamla våra föräldrar börjar bli. Vill vi verkligen missa vår chans att bo nära? Då kände vi båda två att det var dags att flytta. Här finns helt andra möjligheter, och en tryggare uppväxt för våra barn, säger Annika.
Renoverade hela huset
I väntan på att få flytta in i det röda huset på Bredgård bodde familjen hos Tomas mamma den första tiden. Paret passade på att totalrenovera, tilläggsisolering och jordvärme hade förre ägaren redan ordnat.
– Det kändes oerhört lyxigt att kunna göra om utan att behöva bo i ett renoveringskaos. Vi bytte kök och renoverade toaletter, tog bort en vägg mellan kök och vardagsrum och satte upp nya tapeter i hela huset. Nu börjar vi landa och livet rullar på, men det finns ju alltid nya saker man vill göra, säger Annika och skrattar.
Känner till omgivningarna
Barnen åker rutschkana i solskenet. Annika och Tomas ser det som en stor fördel att ett mindre samhälle erbjuder en helt annan trygghet än en stor stad. Här känner man till omgivningarna och personerna i trakten på ett helt annat sätt. Det känns tryggare att släppa iväg Elliot själv till kompisen en bit bort på gatan.
– Här finns ett genuint lugn och en rutin som jag saknade i Härnösand även om det finns fördelar med att bo i en stad också. Här har vi ett större skyddsnät och barnen har nära till både mor- och farföräldrar vilket jag tycker är väldigt värdefullt. Jobb och pengar i all ära, men kvalitet i livet tycker jag att man får genom att vara med dem man trivs med, säger Tomas.
Båda hittade jobb
Vid en flytt kan jobbsökandet ofta vara en utmaning, men paret hade turen att hitta arbete omgående. Tomas arbetar som polis och Annika som turistinformatör och konferensvärd på Strömsund turism och Folkets hus.
– Jag hade flera olika jobb från början, det här jobbet fick jag när Elsa bara var fem månader så det blev ett lite abrupt slut på mammaledigheten. Men jag trivs oerhört bra vilket är skönt eftersom jobbet är en viktig del i ens liv, säger Annika.
Tomas fortsätter:
– Man måste själv vara aktiv när det gäller att söka arbete, ingenting kommer serverat på ett fat. Att jobba som polis i ett litet samhälle är en fördel eftersom vi får en nära kontakt till invånarna. Samtidigt är det en utmaning då man har en relation till väldigt många och det ibland kan leda till svåra situationer.
Husbygge och bröllop
Lekstunden vid rutschbanorna är slut. Åter vid köksbordet i det hemtrevliga köket är familjen överens om att flytten till Strömsund var ett bra beslut. Till sommaren stundar bröllop.
– Det känns fantastiskt, vi är i full gång med planeringen och ser fram emot en härlig dag tillsammans med släkt och vänner, säger Annika och Tomas.