Vi närmar oss Flyktingloppet – 70:e årets minneslopp

nyheter

2020-03-2 Arrangörerna för Flyktingloppet uppger att det är snögaranti, gott om snö och det blir fina förutsättningar i spåren inför det 70:e årets minneslopp mellan Norge och Sverige. “I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED”

Det anrika Flyktingloppet arrangeras av en erfaren stab som kan utlova de allra bästa förutsättningarna i spåren. Skidtävlingen som under åren dragit åkare i världsklass liksom vardagsmotionären, en tuff tävling med Muruhatten som exempel där krafterna sätts på prov. Och tävlingen har varit en publikdragare.  Årets upplaga går lördagen den 4.april och på söndag är det långa loppet 44 kilometer med start i Nordli.

En av Flyktingloppets vinnare har varit Petter Nortugg här med kranskullan Linn. Foto privat.

Arrangören har lagt 260.000 kronor på att göra en ändring på bansträckningen för att vara mindre sårbar om det skulle vara snöbrist åren framöver. Bland annat har man lagt om banan från Kvelia mot riksgränsen för att undgå de osäkra förhållandena på och längs Kvesjön.

Lördagens tävlingsspår har också förbättrats och är omlagt på vissa ställen. De två tävlingssträckorna 12 och 17 kilometer kommer att starta på samma ställe och går i samma riktning. Därmed undviker man osäkra förhållanden bland annat runt Björkås. Det betyder att 17 kilometersspåret följer spåret för 12 klometer men får en extra sträcka på 5 kilometer runt vid Muruhatten.

På grund av vinterns dåliga snöförhållanden har det varit många inställda tävlingar, men arrangörsstaben för Flyktingloppet kan utlova ”Snögaranti”. Det uppges att det är länge sedan det varit så mycket snö som i år. Nu hoppas arrangörerna att deltagarna också får bra med snö där de bor och kan avsluta säsongen i Lierne på palmehelga (palmsöndagen).

Flyktningerennet är i år med i Visma Ski Classics Challengers så man hoppas det kommer deltagare från hele Europa till följd av detta. Vinnarna får med sig 50 poäng in i nästa säsongs Visma Ski Classics.

I samband med anmälan för 70-årsjubileet får de som är födda 1950 gratis anmälningsavgift. Det vill säga, till er som är eller blir 70 år i år.

Jubileet uppmärksammas också under prisutdelningen i Gäddede kyrka på lördagen klockan 16.00 och på målområdet på söndag.

Tidligere generalsekreteraren i Norges Røde Kors, tidigare statsråd och nuvarande stortingsrepresentant och partiledare Jonas Gahr Støre förrättar den officiella öppningen av Flyktingloppet fredag den 3 april klockan 19.30. Han kommer också att delta på lördag.

2020 är tredje året som 10 deltagare tävlar om att få var sin lott. Tillsammans med 10 namn från 2018 och 2019 tävlar de om att vinna en ny snöskoter som lottas ut bland dessa 30 namn under prisutdelningen på söndag den 5 april

Utöver de 260.000.- som lagts ner på att säkerställa sträckningen, så har de också fått sponsorer som bland annat finansierar nya arrangörsjackor från jubileumsåret 2020.

Senaste anmälningsdatum till årets Flyktinglopp är den 25 mars

Årets kranskulla är Anne Lise Grubbmo och kransgutt Dennis Berglund, uppger Karl Audun Fagerli från arrangörsstaben.

Vi återkommer med information om årets jubileumslopp. Flyktingloppet är en skidtävling till minne om de som flydde från Norge till Sverige under andra världskriget. Tävlingens motto är därför: “I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED”

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr