Vart tog hederlighet och ärlighet vägen
nyheter
2019-02-1 Har nyligen suttit och utbytt erfarenheter med en gammal bybo och rätt snart kom vi in på begreppet. Hederlighet och ärlighet. Är det något som folk har vuxit ifrån eller vad är det som händer.Jag har skrivklåda i mina fingrar och det är så mycket som går att få ner på pränt. Om man tänker till och träffar människor som har något att berätta. Jag var nyligen hos en gammal bybo där vi pratade om ditt och datt. Så kom vi in på området hederlig och ärlig. Då berättade han hur det var för sådär 60 år sedan och vad han berättade har jag tidigare skrivit om i vår papperstidning för några år sedan.
Men vad vi pratade om tål att framföra, inte minst av den anledningen att hela systemet har förändrats. Inte alls bara till fördel, nej det är fråga om vi inte håller på att hamna i en negativ spiral.
Som sagt, för sådär 60 år sedan, då var det aldrig tal om att man ute i byarna låste dörren om man lämnade huset. Det skedde bara om man åkte iväg på en lite längre tur. Då låste man dörren, men nyckeln hänge man upp på spiken intill ytterdörren. Väl synlig. Bara för att visa att man var borta några dar. Om man låste dörren och nyckeln satt kvar i låset, då var man inte nästgårds men man var inte på någon längre tur. Ingen gick in i huset för man visste att ingen var hemma.
Nu för tiden får man både låsa och köpa hemlarm och ändå sker det ideligen inbrott och stölder i hemmen.
En man som körde taxi under flera årtionden ute i byarna runt Risede – Inviken och byarna däromkring berättade hur hans vardag såg ut. Han hade med sig mat till byborna som var beställda på affären. Han körde ut maten till respektive ställe och när inte folk var hemma så låg plånboken på bordet så han kunde ta betalt därur. Och eftersom ingen var hemma så plockade han in varorna i kylen och i skafferiet. Smidigt och enkelt och givetvis stod dörren olåst med plånboken på bordet.
När man var barn var det ”barnuppfostran” i hemmet. Inte att skolan skulle sköta den saken. Där var det disciplin och ordning. Gud nåde den som vågade stå upp mot läraren. Då blev det åtgärder som heter duga, eller övergrepp som det kanske kallas idag.
Något som också var givet, att vara artig och hjälpsam. Att hälsa och tacka för sig. Att visa respekt och se upp till de äldre. Ärlighet och ordning. Skolans morronsamling, då spelade fröken på orgeln och vi barn stod vid skolbänken, rak i ryggen som en fura. Vi sjöng psalmer så det ekade i de stora skolsalarna.
Ja det var då de, och vad har vi idag. Jo skolpersonalen skall fostra ungarna, men de får inte gå hårt åt för då blir det utredningar och avstängning. Vissa föräldrar vet inte vad deras 12-åriga barn gör ute på nätterna. Föräldrarna får besök av polisen med barnet i släptåg, men samma sak upprepas igen och igen trots påpekande om bättring. Kriminaliteten ökar som aldrig förr. Morden har blivit var dags händelse i stort sett, inbrott, stölder, dödshot, explosioner och våldtäkter likaså. Vem och hur skall kunna stoppa detta kan man undra. Och vad beror alla dessa vansinnesdåd på. Kan det bero på att dörren är låst och ingen nyckel hänger längre på väggen, som den gjorde förr.
Barbro Ericson