Polis-arkivbild

Dödsskjutningar i Sverige börjar jämföras med Kroatien

nyheter

2021-05-28 Dödligheten med skjutvapen i Sverige börjar jämföras med Kroatien och vårt land betecknas som unikt i brottets bana med allt ökande kriminalitet. Dödsskjutningar och dödande genom knivattacker ökar i Sverige medan länder i övriga Europa visar på nedgång.

Sverige, ett tryggt land som många andra länder såg upp till. Stabilt, säkert och en befolkning som var anpassade till samhället. Med åren har den fina fasaden krackelerat och ingen ser ut att ta på sig ansvaret för den fruktansvärda kriminalitet som drar fram i landet. Knivskärningar med dödlig utgång och skjutningar med samma följdeffekt, är något som inträffar flera gånger i veckan. Nu har BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, kommit ut med färska uppgifter.

Vissa partiledare uppger att ”den här trenden ska vi vända på. Det kommer bli bättre. Nu har vi många som sitter inlåsta så de figurerar i alla fall inte ute i samhället. Varför dessa siffror skenar i höjden just i Sverige finns ingen förklaring till”.

Men här kan man väl tillägga, visst de är inlåsta nu, men de lär knappast sitta inne på livstid.

Dödligt våld i Sverige ligger över genomsnittet i Europa och så här kan man läsa i BRÅs rapport:

Sverige har flyttats från nästan botten av dödligt våld i Europa till att ha hamnat väldigt högt. Det är bara Kroatien som de sista fyra studerade åren har en högre nivå av dödligt skjutvapenvåld.

Den här studien kan Polisen kommentera med att: Det här har vi vetat om länge att skjutvapenvåldet i Sverige är unikt i jämförelse med de flesta andra länder i Europa.

Visst sker de allra flesta dödsskjutningar i kriminella kretsar, men allmänheten känner givetvis oro i de utsatta områdena. Säkerheten finns inte längre ute i samhället. Antalet Poliser har dragits in på många platser, bland annat i områden där knarkhandeln är en av orsakerna till uppgörelse och rena ”avrättningar”.

Flera politiker gömmer sig för fakta bakom de fruktansvärda dödandet. Däremot har Moderaternas rättspolitiske talesman  Johan Forsell gjort raka uttalanden i bland annat TT.

Han anser att det är en skam för Sverige att vi hamnat där vi är idag, men han är inte förvånad.

”Det är en rättspolitik som varit för flat och vi har en migration som varit på tok för stor och en integration som inte klarat att hantera det. Han liknar dessa kriminella gäng vid inhemska terrorister. De saknar all respekt för mänskligt liv och de skyr inga medel”, uppgav han till TT.

Det ska tilläggas att de flesta skjutningarna med dödlig utgång sker mot ungdomar mellan 20-29 år. Det är där den största ökningen i Sverige har skett. Sverige uppges ha drygt 18 avlidna personer per miljon invånare i denna åldersgrupp,  jämfört med 0-4 avlidna i de flesta andra länder.

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr