Arkivbild Be.

Väder och vind – alltid ett samtalsämne

nyheter

2020-03-6 Det snöar, det regnar, det är kallt och för varmt. Så har det varit sedan tidernas begynnelse och kommer nog att fortsätta. Här följer en liten lägesrapport från 1964 och 1966.

Vintern 1965/66 kommer att gå till de Meteorologiska hävderna som en av de värsta sedan regelbundna observationer organiserades för ungefär 100 år sedan. Den började tidigt, redan i mitten av november och varat i drygt tre månader.

Åtskilliga nya februari-rekord för enskilda dygn har satts. Här uppges bland annat åren 1956 och 1963 med köldrekord i exempelvis väderstationen Vuoggatjålme i norra Lappland med minus 52 grader. En nordfinsk station uppmätte – 57 grader. Det officiella svenska köldrekordet var på 53 grader i Laxbäcken den 13 december 1941. Karesuando – 48 och Haparanda -42.

Byn Harrsjön fick under ett dygn, mars 1964,  över 40 centimeter snö och därtill storm som gjorde att byn blev helt insnöad under något dygn. Byn uppges vara helt isolerad från omvärlden och för att komma mellan gårdarna fick man ta skidorna. Plogbilar jobbade för högtryck, extra insatta maskiner lejdes in och folk jobbade dygnet runt för att så småningom få en farbar väg mellan Harrsjön ner till stora vägen Strömsund och Gäddede.

En man vid namn Axel Jonsson i Harrsjön uppgav då för tidningen OP att han aldrig varit med om något liknande oväder. Mängder av snö och storm som gjorde drivorna över vägarna stenhårda och meterhöga. Vägen blev farbar först efter något dygn.

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr