Vad vore en Påsk utan påskparad – traditionen håller i sig

nyheter

2023-04-6 Det är Skärtorsdag och många är på väg till Blåkulla. En gammal tradition med barn och vuxna som klär ut sig för att fira att våren och Påsken är här.

I Strömsund kom långa rader av utklädda barn och vuxna för att samlas utanför Coop där många stod och inväntade paraden. Förr hade påskkäringarna med sig en kvast där både kaffepannan och katten fick plats. Nu är utstyrseln lite annat. Det här är en tradition som håller i sig men antalet deltagare har minskat väsentligt under senare år, men lever vidare.

Här har vi deltagarna från Nallens förskola som var en av pristagarna. 

För flera år sedan försökte Jörgen Olofsson som då var chef på Konsum att försöka slå rekord i antalet deltagare i påskparaden och komma med i guinness rekordbok. Men det lyckades inte ända fram, men satsningen var god. Storslaget ändå, med flera hundra utklädda som fyllde hela torget. Kan ha varit i närheten av tusen deltagare.

Gina Wiik fick pris som bäst utklädda påskkäring. Här tillsammans med pappa John.

Påskkäringar och häxor är en gammal tradition ända från 1600-talet men på den tiden var innebörden en helt annan än idag. Nu klär man ut sig och samlas för att ha roligt, men så var det inte i början för då var folk skrockfulla och trodde att häxor var onda väsen.

Hedenvindskolan klass 2 A fick också pris som bäst utklädda klass. 

Traditionerna håller i sig och är till glädje för många barn som tycker det är spännande att klä ut sig och samlas inför publik på torget i Strömsund.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr