Eon regionchef Nord Lena Berglund.

Eon – Vad är det ni gör här i Tåsjö?

nyheter

2024-12-17 Vi vädersäkrar ytterligare en sträcka i det här området. Vi gräver ned kabel motsvarande en kilometer och isolerar en luftledning motsvarande 5,5 kilometer. Förutsatt att vi får en stabil jul och nyår är faktiskt år 2024 det bästa året summerat från 2020 här i kommunen. Vi ser effekter av allt vi gör, uppger Eon.

Foto: Eon

Varför är denna sträcka viktig?

Detta är en del av en sträcka från Norråker som totalt matar 350 kunder. Samtliga av dessa kunder blir drabbade om det blir fel på sträckan. Sträckan är också utmanande att felavhjälpning vid extremväder som blötsnö eller storm och kräver mycket resurser som behövs på andra platser i nätet.

Nu när vi går efter vägen så kommer det bli betydligt enklare och framförallt säkrare för teknikerna att felavhjälpa sträckan. Vi kommer även kunna ha möjlighet till fjärrkoppling från driftcentralen om vi behöver koppla i nätet för att snabbt återställa till så många kunder som möjligt.

 

Foto: Eon

 

Hur har elleveranserna sett ut i år jämfört med tidigare?

Sett till de värst drabbade ledningarna i kommunen kan vi konstatera att hösten varit riktigt bra. Det som sticker ut är kabelfel i Hoting som orsakade flera avbrott. Här har vi agerat och beställt utbyte av en sträcka för att minska risken för nya fel. 

Övervägande del av alla avbrott kom under juni till augusti och orsakades av åskan.

I början av året hade vi några störningar orsakat av träd och kvist. Men även åverkan av tredje part – att någon har grävt av eller kört på våra anläggningar. Vi har även beslutat att ta några snabba planerade avbrott för att åtgärda akuta anmärkningar som vi fått genom drönarbesiktningen, uppger Lena Berglund Eon Regionchef nord.

Vilka projekt har ni genomfört i år i Strömsund för att förbättra elleveranserna för kunderna?

-I somras förlade vi en helt ny sjökabel i Ströms Vattudal som gjorde att vi kunde sammankoppla näten på respektive sida om vattendraget och då möjliggöra reserv till de båda facken. Det var en efterlängtad förstärkning i området och kompletterar väl det isoleringsarbete som vi har genomfört nu under många år. 

Vi arbetar också på att spänningshöja till 20 kV på båda sidor om sjön vilket i sin tur kommer att ge ett starkare elnät

Foto: Eon

 

Har ni ytterligare projekt igång nästa år och kommande år?

-Vi fortsätter isolera den 9 mil långa ledning från Norråker till Härbergsdalen. I år har vi isolerat 12 km mellanspänning samt installerat fjärrutrustning nu när vi fått mottagning via en mast. Under 2025 fortsätter vi isolera ytterligare 12 km fram till där bilvägen förgrenar sig mot Härbergsdalen samt Blomhöjden

Vi fortsätter även med projekt som hänger ihop med spänningsomläggningen samt att vi inom samma område flyttar fram elledningen till vägen och isolerar sträckan till Alavattnet. Det är ett område som varit utsatt för längre strömavbrott senast vi hade extrema blötsnöstörningar.

Vi kommer även fortsätta att installera fjärrutrustning för att minska ner felavhjälpningstider och som i vissa områden kan bidra till att vi undviker avbrott helt. Vi har två projekt under nästa år med bara fokus på dessa åtgärder.

När är elnätet helt vädersäkrat i kommunen?

-Går inte att säga exakt men vi närmar oss att ha byggt om de mest utsatta sträckorna av de ledningar som går i luften. Vi har ju alltid parametrar med att vi inte kommer fram på grund av alla tillstånd.  

Sen kommer vi ändå få problem om det blir extremt svårt väder med storm och stora mängder tung snö.

Vi ser ju även över hur vi ska kunna minska riskerna vid dessa förhållanden och där fortsätter vi med att se över vad vi kan göra med ledningsgatorna utan att behöva lösa in mycket mark eller påverka skogsbruket i onödan. En svår balans som vi jobbar med. Vårt fokus är att hitta sträckor med återkommande fel som kan kräva att vi går in och tittar på specifika skogliga åtgärder just där, avslutar Lena Berglund Eon Regionchef nord.

Text: Barbro Ericson

.

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.