Fotot är inte från Åskälen. Arkivbild Be

Utbildningen för vindkraftstekniker läggs ner i Strömsund

nyheter

2023-03-31 När vindkraften började ta form i stora delar av Sverige var Strömsunds kommun snabbt ute med att erbjuda utbildning för vindkraftstekniker. En utbildning som fick högsta betyg där alla fick ett jobb efter utbildningen. Men nu läggs utbildningen ner.

Vindkraftsutbildningen i Strömsund har genomgående fått högsta poäng bland både elever och sökande företag på tekniker. Platserna fylldes snabbt och när eleverna stod inför examen som vindkraftstekniker så hade de redan fått arbete. Men nu meddelar Strömsunds kommun att utbildningen kommer att lägga ner.

Anna Backman Wikström som är ansvarig  för vindkraftsutbildningen sa till Radio Jämtland idag fredag att så är läget. Utbildningen kommer att upphöra så de elever som idag går utbildningen blir de sista i Strömsund för till hösten kommer inga nya att tas in.

Att utbildningen läggs ner  beror inte på att utbildningen är bristfällig utan på grund av att många flera platser i Sverige har startat upp samma sorts utbildning. Då kan man förstå att de elever som vill bli vindkraftstekniker tar den utbildningsplats som ligger närmast. Det var helt annat när Strömsunds kommun startade upp, då var de rätt så ensamma och elever har kommit från hela Sverige.

Genom åren som utbildningen varit i Strömsund har den  uppskattats och eleverna har kommit utexaminerade med bra kunskap i ryggen. Något som företagen inom branschen har skrivit under på och som stått med öppna armar för att ta emot och nyanställa.

Men så här är tidens gång, ingenting varar beständigt, utan vi lever i en föränderlig värld och skolverksamheten är inget undantag.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr