Arkivbild: Cathrin Blixth

Två unga kvinnor utsattes för grov misshandel på juldagen-målet tas upp i tingsrätten

nyheter

2020-11-13 På juldagen 2018 misshandlades två unga kvinnor svårt och hamnade på akuten. Händelsen inträffade utanför Folkets hus i Strömsund. En polisanmälan upprättades och det har minst sagt dragit ut på tiden för förhandling i rätten. Nu är, enligt Östersunds tingsrätt, datum för rättegång inplanerat. 17:e November och 18:e November.

Två unga män hoppade på en av tjejerna vid parkeringen utanför Folkets hus i samband med årets återvändardisco. Misshandeln ledde till att hon slängdes i backen och slog i huvudet, hon var under en tid medvetslös. Den andra, gick då emellan för att försöka rädda sin kompis, men hon blev också misshandlad. Bland annat blev hennes ena knä söndersparkat. Brottet räknas som grovt.

Vi träffar de drabbade tjejerna Sara och Madde några dagar efter misshandeln och vad som framgår tydligast är att de båda mår fruktansvärt dåligt. De går med stödbandage och är blåslagna. Men de bävar mest över att den psykiska smärtan kommer sitta i väldigt länge.

-Det kom fram en kraftigt bygd kille när jag stod där ute och han började putta på mig till en början. Så börjar han slå mig i ansiktet och på armar och bröstet. Då står kompisen Madde ungefär 20 meter ifrån och får se och höra vad som händer. Hon springer till min undsättning och försöker avvärja händelsen, men då blir hon också sparkad och slagen av den andra killen så hennes knä sparkas sönder, säger Sara.

En av killarna har redan tagit upp Sara i sina armar, han lyfter henne upp i luften och dammar ner henne i backen. Det var en muskulös kille, tillägger hon. Madde ser allt som händer och i panik ropar hon på Sara, som då ligger utslagen, medvetslös på marken.

-Jag skriker allt jag kan, Sara — Sara, hon rör inte på sig och då ropar jag på folk omkring, kom och hjälp, ring ambulansen, Sara rör inte på sig. Och jag kan inte göra något för jag ligger ju också på marken, efter att fått mitt knä söndersparkat. Jag försökte ställa mig upp men mitt ben vek sig och pekade åt fel håll och smärtan var fruktansvärd. Allt hände ute på bilparkeringen och där blev vi liggande båda två.

Nu är datum satt för rättegång i Östersund efter lång väntan. Den 17:e November klockan 9-16 och 18:e November klockan 9-12.

Text och bild: Cathrin Blixth

affarsnyttnorr