Arkivbild Be.

Tre björnar fällda första lovliga jaktdagen i Strömsunds kommun

nyheter

2020-08-21 Första jaktdagen hade tre björnar fällts i Strömsunds kommun före klockan 09.00 på morronen rapporterar Länsstyrelsen. Den första fälldes vid 05-tiden i Ursvattnet, en hanne. Sedan blev det två därtill, en i Täxan och en i Lill Alavattnet enligt uppgift från naturvårdshandläggare Moa Walldén.

Idag den 21 augusti är första jaktdagen på björn och redan vid 09-tiden hade tre björnar fällts inom Strömsunds kommun, rapporterar Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Moa Walldén.

Första björnen, en hanne fälldes klockan 05.15 vid Ursvattnet och klockan 08.20 kom nästa rapport att en björn, okänt kön än så länge, hade fällts i Täxan. Och den tredje fälldes klockan 8.45 vid Lill Alavattnet. Det var en hanne.

Besiktningsmän har varit till två platser och gjort en besiktning och är på väg till Täxan, när den kontrollen är gjord får man rapport om vilket kön den björnen hade.

Från Länsstyrelsen har man gått ut med riktlinjer, att när en björn är fälld ska polisen kontaktas för att undersöka skottplatsen, bland annat för att se att ingen åtel finns, något som i fjol resulterade i ett 30-tal rapporteringar om illegal jakt i länet. Det är en del i kontrollen dessutom kontrolleras vapen och ammunition och att jägaren har godkända handlingar för björnjakt.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr