Tingsrätten har sagt sitt om knarkbrott – från Strömsunds kommun

nyheter

2023-12-6 Det handlar om brott begångna under 2021. Alla fem har kopplingar till orter i Strömsunds kommun, men en av dem bor i Stockholm. Nu har Tingsrätten sagt sitt.

Här är det fråga om ett par, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern som både har köpt och brukat narkotika,  det rör sig om flera hundra gram amfetamin och hasch, samtidigt som de missbrukat själva. De ska också ha gjort flera resor till bland annat Stockholm för att köpa narkotika.

En annan man i 30-årsåldern boende i Stockholm har förmedlat både kontakter och narkotika till paret. Han har även använt knark själv. Han är bekant med den 30-årige mannen och har också gjort köpresor med honom.

Sedan har vi ytterligare en man, i 35-årsåldern, som både använt och sålt knark vidare. Han har också kört drograttfull.

En kvinna i 50-årsåldern var bekant med paret och ska både ha köpt använt narkotika. Hon har även kört drograttfull.

De fem drogs inför rätta av åklagaren för totalt 13 åtalspunkter.

I domen uppges att åklagaren har bevisat att de fem har gjort sig skyldiga till att ha köpt, sålt och använt narkotika. Vad som avser paret,  att deras brott motsvarar upp till ett års fängelse. Samtidigt har de suttit en månad i häkte och båda har efter det kommit ur sitt missbruk. Till det har det gått drygt två år sedan de häktades, vilket domstolen tycker är lång tid att gå i väntan på rättegång.

Mannen har också fast arbete, inkomst och har drogtestats upprepade gånger genom sin arbetsgivare med negativt resultat. Domstolen menar att man motvilligt låter mannen slippa fängelse och istället döms till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst med övervakning. Om han inte sköter samhällstjänsten åker han in i fängelse på sex månader.

Kvinnan får även hon samhällstjänst i 140 timmar samt skyddstillsyn. Domstolen tar hänsyn till att hon läser upp sina betyg och fått jobb inom vården.

Den andre mannen i 30-årsåldern har även han styrt upp sitt liv, har jobb och inkomst. Han döms till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst. Även han åker in på sex månader om han inte sköter sig.

När det gäller mannen i 35-årsåldern så konstaterar domstolen att också han verkar ha ändrat livsstil  så han döms till villkorlig dom och böter.

Kvinnan i 50-årsåldern har även hon haft en positiv utveckling efter att hon avslöjats och hon döms till skyddstillsyn, uppger Tingsrätten i Östersund.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr