Krister Blomgren, VD på Engcon Group

Tiltrotatorer funnits i 30 år – nu tar den över världen

nyheter

2020-08-27 Trots att fenomenet tiltrotator har funnits i över 30 år saknar fortfarande mer än 97 procent av världens grävmaskiner en tiltrotator. Detta trots att den effektiviserar grävandet och förvandlar grävmaskinen till ett multiverktyg.

Konceptet är väl etablerat i Norden och har nu sakta men säkert nått ut i övriga världen, som börjar förstå värdet av att arbeta mer flexibelt och effektivt för både förbättrad lönsamhet och säkerhet samt för miljön.

Under väldigt lång tid har tiltrotatorn varit relativt okänd ute i världen. Men tack vare ett gediget kommunikationsarbete från Engcon med information via hemsida, mässor, klassisk annonsering, pressreleaser, krönikor samt sociala medier i kombination med influencers, har konceptet spridit sig. Vid årets största mässa, Conexpo i Las Vegas, blev det tydligt att det är många som har läst en artikel om fenomenet eller sett filmer om hur man kan arbeta smartare med en grävmaskin.

– Från att grävmaskinen tidigare bara grävde en grop, har nya tillbehör utvecklat grävmaskinen till ett multiverktyg som kan gräva, lyfta, packa, sopa… De flesta entreprenörer vill kunna ta på sig fler jobb och lösa dem snabbare och smartare för att tjäna mer pengar. Vi anser att tiltrotatorn är nyckeln till det, säger Krister Blomgren, VD på Engcon Group i ett pressmeddelande.

“Change the world of digging”
Engcon har arbetat med sin devis “Change the world of digging” under en längre tid och beslutade under 2020 att även använda den som sin vision.

– Det är precis det vi vill göra på lång sikt! Om vi kan få fler grävmaskiner att utrustas med en tiltrotator så blir grävandet mer lönsamt, effektivt, flexibelt, miljövänligt och dessutom säkrare. Vi förändrar helt enkelt den grävande världen, säger Krister Blomgren.

Endast 2-3 procent av världens grävmaskiner har idag en tiltrotator, vilket gör att det finns en enorm utvecklingspotential för att effektivisera branschen och göra den mer miljövänlig genom att använda mindre resurser i form av material, bränsle och tid.

– Att investera i en tiltrotator är att investera i framtiden och vi tror att det bara är en tidsfråga innan det även lossnar på de stora marknaderna. Det går helt enkelt inte att bortse från tiltrotatorns fördelar, avslutar Krister Blomgren.

engcon är världsledande tillverkare av tiltrotatorer och tillhörande redskap som ökar grävmaskiners flexibilitet, precision och säkerhet. Med kunskap, engagemang och hög servicenivå skapar engcon framgång för sina kunder.engcon är en större koncern bestående av moderbolagetengcon Holding AB med säte i Strömsund, Sverige och utöver det ansvarar egna säljbolag för försäljningen på respektive marknad; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Benelux, Australien, England, Tyskland, Korea och Nordamerika (USA och Kanada). För övriga marknader ansvarar engcon Sweden.
engcon-gruppen omsatte 2018 ca 1200 MSEK med ca: 300 anställda. engcon grundades 1990. www.engcon.com

Upplagd text i foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr