Arkivbild: Katarina Olofsson överlämnar namnunderskrifter till kommunalråd Göran Bergström, Nej till IS-återvändare till Strömsund.

Synpunkter inom S att regeringen öppnar gränserna igen

nyheter

2019-09-1 Nu råder intern kritik inom Socialdemokraterna att Regeringen, C och L ska lätta på reglerna så det blir enklare att komma över gränsen till Sverige. Man har inte tagit folks oro på allvar och man har inte vågat säga som det är, säger Göran Bergström, S-kommunalråd i Strömsund till tidningen Expressen.

Trots att Sverige beviljat 1,6 miljoner uppehållstillstånd på 15 år, har regeringen beslutat att ännu fler ska få komma till Sverige. Anhöriginvandringen har blivit enklare och skälen som ger asyl har blivit fler och flummigare, som ”humanitär skyddsgrund”. Till det kommer ”gymnasielagen” som givit uppåt 10.000 afganska män rätt att stanna även om de inte har några som helst asylskäl.

Denna alltmer generösa flyktingpolitik skapar oro inom Socialdemokratin.

Partiledningen anklagas för att vara både otydlig och ängslig. Det finns de som menar att den generösare politiken, som en följd av januariöverenskommelsen med C och L, saknar stöd inom partiet. Dessa uppgifter kommer via Expressens enkätundersökning bland 600 socialdemokratiska politiker.

Bara 35 procent av S-politikerna ställer upp på mer generösa regelverk.

53 procent anser att det stramare regelverket borde ha permanentats, alltså det som var M-linjen.

Och 12 procent vill strama åt mer, alltså åt det håll som är SD:s linje.

Totalt uppger alltså 65 procent av S-politikerna som deltagit i undersökningen att de antingen vill att dagens tillfälliga lag – som innebar en historisk åtstramning när den infördes 2016 – ska ligga fast, eller att politiken ska stramas åt ytterligare.

Man har inte tagit folks oro på allvar och man har inte vågat säga som det är, säger Göran Bergström, S-kommunalråd i Strömsund till tidningen Expressen.

”Uppgörelsen mellan S, MP, C och L blev mycket olycklig för S i denna fråga. MP och C har nu för mycket makt i frågan. Vi har så många olösta problem att en stram flyktingpolitik måste ligga fast. S måste få övriga partier i uppgörelsen att använda sunt förnuft för hela landets bästa”, skriver en S-företrädare.

Uppgifter från Expressens enkätundersökning.

Barbro Ericson

Foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr