Sveaskog får anti-priset Svenska Greenwashpriset 2020
nyheter
2020-09-28 Det statliga skogsbolaget Sveaskog får den negativa miljöutmärkelsen Svenska Greenwashpriset 2020. Det stod klart när Jordens Vänner under söndagen, för tionde året i rad, delade ut priset.Svenska Greenwashpriset delas ut till samhällsaktörer som genom vilseledande miljöbudskap har försökt att ge sig själva en överdrivet grön image. 2020 års vinnare av Svenska Greenwashpriset är Sveaskog. Bland de nominerade fanns också gruvindustrins branschorganisation, Svemin, samt klimatkompensationsbranschen.
– Att så många företag och branschorganisationer känner att de måste jobba med klimat- och miljöfrågorna är såklart något som vi som miljöorganisation tycker är bra. Men förvånansvärt många verkar mer intresserade av att visa upp sina goda ambitioner för framtiden än sina betydligt blekare miljöinsatser och utsläppsminskningar här och nu. Det är faktiskt väldigt lätt att undvika greenwashing. Man levererar först och snackar sen, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström i ett pressmeddelande.
Med nästan 2000 röster tog Sveaskog hem anti-priset med klar majoritet.
– Sveaskog anstränger sig för att framstå sig som skogsvårdare istället för skogsskövlare. Men att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn, säger Mikael Sundström.
Svenska Greenwashpriset delas i år ut för tionde gången. Priset har under åren väckt starka känslor och skapat opinion kring greenwashing som fenomen. Priset har tidigare gått till bland annat Centerpartiets partistyrelse och branschorganisationen Svenskt Flyg. Förra året stod oljebolaget Preem som vinnare.
– Klimatet och miljön räddas inte med snygga hemsidor, köpta redaktionella annonser eller påkostade reklamfilmer. Företag och samhällsaktörer som vill ha beröm för hur duktiga de är på miljöområdet behöver också börja leverera, allt annat är greenwash, säger Mikael Sundström i ett pressmeddelande och här kommer ett svar från Sveaskog.
Mottagaren av anti-priset, delar inte alls bilden.
Olof Johansson, biolog och skogspolitisk chef, säger att Sveaskog avsatt 460 000 hektar för naturvård. Företaget äger 3,9 miljoner hektar mark, 3,05 är produktiv skogsmark.
– Vi förstår de frågeställningar som lyfts kring Sveaskogs skog och vi vet att vi står inför en rad olika utmaningar framöver. Just därför jobbar vi intensivt, långsiktigt och ansvarsfullt med dessa utmaningar. Skogen har haft och kommer även fortsatt att ha en viktig roll i den gröna omställningen samtidigt som det är nödvändigt att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden, säger han i ett pressmeddelande.
Upplagd text: Barbro Ericson