succé för Team Engcon i årets Vasaloppsspår – lyckad hälsosatsning

nyheter

2020-03-2 När årets upplaga av Vasaloppets vintervecka nu är till ända kan Engcon konstatera att satsningen på Team Engcon blev lyckad. Närmare 20 medarbetare från företaget deltog i Vasaloppets olika lopp och för en av teamets elitåkare, paraidrottaren Zebastian Modin, blev det en tävling att minnas. Med Emil Jönsson, Jerry Ahrlin och Robin Bryntesson vid sin sida genomförde Zebastian söndagens Vasalopp på 5 timmar och 44 minuter.

Trots att både snöbrist och milt väder gäckat arrangören under stora delar av vintern kunde det 96:e Vasaloppet i ordningen genomföras. Med målet att skapa ett starkare företag och öka intresset för motion och hälsa fick i år Engcons alla anställda möjlighet att bli sponsrade av företaget och i likadana färger genomföra de olika loppen som en del i Team Engcon, företagets representationslag i Vasaloppsspåren sedan flera år tillbaka.

När Vasaloppsveckan under söndagen avslutades hade Engcon representerats av närmare 20 medarbetare, utspritt över veckans olika lopp. Bland annat deltog tre lag (15 personer) från Engcon i fredagens stafettvasa.

För oss är personalen det absolut viktigaste vi har och vi är beroende av att de mår bra. Som företag måste man ha den insikten och jobba med satsningar som stärker personalens välmående. Team Engcon är en sådan satsning, och jag är väldigt imponerad av allas insats och hoppas det sporrat fler att komma igång. Nästa år vore det roligt med ännu fler anställda på startlinjen, säger Stig Engström, Engcons grundare och ägare, som under söndagen genomförde det avslutande Vasaloppet med en tid på 7 timmar och 3 minuter.

Profilstarkt lag på startlinjen
Team Engcon representerades i år inte bara av sin personal ute i spåren, utan även av ett långloppsteam bestående av den norska långloppsåkaren Laila Kveli, Strömsundsåkaren Magnus Näslund och Östersundsåkarna Nils Persson och Zebastian Modin.

Med skidprofiler som Emil Jönsson, Jerry Ahrlin och Robin Bryntesson som ledsagare genomförde Zebastian Modin, en av Sveriges mest framgångsrika paraidrottare med medaljer från både Paralympics och VM, sitt första Vasalopp någonsin. Och det på tiden 5 timmar och 44 minuter, en tid han själv är relativt nöjd med.

Här intervjuas Emil Jönsson, Zebastian Modin, Robin Bryntesson och Jerry Ahrlin.

– Jag visste inte riktigt vad som väntade då jag tidigare bara tävlat i lopp på 42 km på rullskidor och 40 km på längdskidor. Jag hade väl kanske hoppats på en bättre placering, men med tanke på förutsättningarna som var, så får jag säga att jag är nöjd med insatsen, säger Zebastian Modin.

Arkivbild Be. Från tidigare Engcon-arrangemang med Laila Kveli och Nils Persson.

Laila Kveli kom i mål på tiden 5 timmar och 53 minuter, Nils Persson på 4 timmar och 28 minuter och för Magnus Näslund stannade tiden på 4 timmar och 43 minuter. Jerry Ahrlin, del av Team Engcon och en av Zebastians ledsagare under loppet, kommenterar såväl de anställdas som Zebastians insats så här:

Det är imponerande hur alla tog sig an årets lopp­. Det var väldigt utmanande idag med tanke på att det knappt fanns några spår, men trots det åkte alla mer eller mindre med ett leende på läpparna. Jag är väldigt glad och stolt över att vara en del av det här laget, och jag tycker all personal på Engcon, tillsammans med alla i Team Engcon, ska sträcka på sig lite extra idag.

Arbetsgivaren har ett ansvar
För Engcon är satsningen på hälsofrågor självklar, och Vasaloppet är ett perfekt sätt att demonstrera det på. Målet är att Team Engcon ska vidareutvecklas och bli en naturlig del i vardagen på företaget.

Om vi ska fortsätta ligga steget före våra konkurrenter och behålla vår världsledande position måste vi få alla att röra på sig då vi vet att det har betydelse för prestationen på jobbet. Här har vi som arbetsgivare ett stort ansvar att ta. Oavsett förutsättningar och tidigare erfarenheter är alla anställda välkomna att haka på det här initiativet. Jag både tror och hoppas att vår satsning på Team Engcon skapat intresse för de här frågorna och att fler ser värdet av den här typen av aktiviteter. Kanske har vi också inspirerat andra företag att följa efter? Det vore häftigt, säger Mikael Persson, Engcons personalchef i pressmeddelandet.

Upplagt: Barbro Ericson

Foto: Jonathan Ström

affarsnyttnorr