Strömsundssonen Anton Berglund historisk – tog SM-guld i ishockey 2022

nyheter

2022-05-13 Strömsundsbördige Anton Berglund blev historisk då han som en av få jämtar och ensam Strömsundsbo var med och tog ett SM-guld i ishockey då hans Färjestad vann över Luleå.

Antons morfar Roger Allberg får vi tag på via telefon men Anton befinner sig i skrivande stund på Torget i Karlstad för guldfest.

Anton Berglund tillsammans med Martin Johansson.

Anton Berglunds morfar Roger Allberg Strömsund känd hockeytränare tog med sig Anton i tidiga barnaår till hockeyskolan och det stod inte på förrän han snabbt blev en lovande spelare. Redan som 12-åring fick han spela med i A-laget och sedan gick utvecklingen i kanonfart. Han hade en utvecklingsförmåga som få och nu har vi kunnat njuta av hans fantastiska framgångar. Vi fick beskåda ett SM-guld i ishockey då hans Färjestad vann över Luleå. Så här berättar Morfar om sitt barnbarn:

-Ja det här är oerhört stort och jag tror faktiskt att han är den ende från Strömsund som fått ta emot SM-guld och därmed ta på sig guldhjälmen. Givetvis är jag glad över hans framgångar.

-Anton var inte många år när jag tog på honom skridskorna och han fick komma ut på isen men han var inte alls motiverad och vägrade till en början. Jag har ett minne från första träningen jag aldrig kommer släppa. Anton hade smugit med sig lite godis i fickan. Jag tittade på isträningen och tänkte vart fasen är Anton och då fick jag se att han satt bakom målet och åt godis.

-Men efter en tid gick det bättre och jag tog honom till Hockeyskolan och så småningom blev det hockeylaget. När han var 12 år ville A-lagsspelarna att Anton skulle få spela med dem i en bortamatch mot Svenstavik. Han gjorde ett mål och tränaren tyckte han var en tillgång och ett framtidslöfte. Jag har följt honom från första trevande skridskoskären och fram mot en karriär, det känns verkligen roligt, berättar Roger.

Anton har fyllt 19 år och bor i Karlstad och nu idag, dagen efter den guldkantade vinsten, är laget tillbaka i Karlstad och i kväll firas det för fullt på Stora torget och därefter blir det bankett.

Vi Strömsundsbor vet ju vem Roger Allberg är och att han varit en eldsjäl inom hockeyn och så är det också med hans son Fredrik, eller Abbe, som är hans smeknamn. Han började också i tidig ålder spela hockey och samma sak med honom, han gjorde lysande resultat och har spelat bland annat i Division ett Mora. Idag är Abbe säljare för CCM, Roger berättar:

-Abbe jobbar åt CCM och är säljare av hockeyutrustning och fanns därför på plats och delade ut guldhjälmar till det vinnande laget, Färjestad.

Nu är det mottagning på Stora Torget i Karlstad och därefter blir det segerbankett med guldkantad inramning.

Affärsnytt Norr sänder ett stort Grattis till Anton och hans segerlag.

Text: Barbro Ericson/ Cathrine Blixth Foto: Privat

affarsnyttnorr