Strömsundsbo hade fem kilo sprängmedel i huset

nyheter

2021-05-12 Kilovis med sprängmedel och stöldgods kunde spåras till en man från Strömsunds kommun. Nu åtalas han för tilltaget som kunde ha blivit förödande.

Mannen åtalas för att ha haft 4,8 kilo sprängmedel i sin bostad men åtalas också för att ha haft stöldgods till ett värt av 40 000 kronor och bränt upp en bil.

Upptäckten om den stora härvan uppdagades i och med att Polisen sökte efter stulna extraljus. När de skulle göra en husrannsakan hos mannen i 30-årsålder kom mycket upp till ytan.

Hos mannen fann Polisen mycket allvarligare saker än stulna föremål. I en väska fann de 4,8 kilo sprängmedel samt utlösare till övningstrampminor som används av försvaret.

Sprängkraften av närmare fem kilo sprängämne är betydande och om det här hade exploderat inne på vinden, hade det inte varit någon vind eller tak kvar. Jämförelsen kan jämställas med att mellan ett halvt och ett kilo används för att spränga 1 ton berg.

Det uppges att 30-åringen greps i och med fynden och det gjordes också hans sambo men hon släpptes Därutöver ska ytterligare en man ha frihetsberövats men släppt.

I samband med att Polisen sökt igenom den 30-åriges byggnader har en mängd av verktyg och annan utrustning hittats som stulits från vindkraftsparken i Åskälen. Flera värdefulla uppgifter har hittats i mannens telefon som är svåra för den åtalade att förneka.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr