Foto Cathrine Blixth.

Strömsunds kommun bötfälls på 1,5 miljoner

nyheter

2023-06-27 Strömsunds kommun i Jämtland bötfälls på 1,5 miljoner kronor på grund av allvarliga brister i säkerheten. I Norrbotten rör det sig om två kommuner Det uppges i SVT Norrbotten.

Enligt uppdaterade uppgifter den 22 denna månad framgår att Strömsunds kommun är en av tre kommuner som måste böta miljonbelopp för sårbarheter som i sin tur kan riskera rikets säkerhet. En kommun i Jämtland och två i Norrbotten. Ett beslut som Strömsunds kommun kommer att överklaga eftersom de anser att beslutet är felaktigt.

Efter tillsyn från Länsstyrelsen i Norrbotten kunde det konstateras att Strömsunds kommun tillsammans med Pajala och Sorsele har brustit i tillämpningen av säkerhetsskyddslagen.

– I de här fallen har vi bedömt att kommunerna har gjort överträdelser och därför har vi tagit beslut om sanktionsavgift, säger Karin Börjesson, avdelningschef på Länsstyrelsen i Norrbotten, i en kommentar till SVT Norrbotten.

Det var för två år sedan som Regeringen gav i uppdrag att granska kommunernas säkerhetsarbete på grund av det förändrade säkerhetsläget. Länsstyrelsen i Norrbotten har granskat kommunerna i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtlands län.

Strömsunds kommun har varit under utredning sedan december 2022 och det har handlat om rikets säkerhet utifrån säkerhetsskyddslagen. Till exempel om hur kommunen hanterar känslig information.

– Det vi behövt göra är att svara på enkäter och skicka in handlingar, säger Richard Persson, säkerhetsansvarig Strömsunds kommun.

Enligt honom kommer kommunen att överklaga beslutet, då de anser att beslutet inte har gjorts på rätt grunder.

Foto: Privat

– Vi anser oss följa lagdirektiven till stora delar väl och kommer därför överklaga beslutet, säger Richard Persson till SVT Norrbotten.

Vilka brister som har identifierats är under sekretess. Av de tre kommunerna som tilldelats sanktionsavgiften har Strömsund den lägsta. Pajala krävs på dryga 1,8 miljoner och Sorsele på 2 miljoner kronor.

Upplagd text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr