Stora säkerhetsbrister inom e-handeln

nyheter

2021-12-13 Stress och fysisk belastning riskerar orsaka skador och olyckor på exempelvis paketterminaler, enligt Arbetsmiljöverkets pressmeddelande. Dessutom är kunskap om säkerhet arbetsmiljö dålig.
En explosionsartad ökning av handel på nätet – inte minst under pandemin – har lett till omfattande arbetsmiljöproblem i hela e-handelskedjan. 8 av 10 företag har fått krav på åtgärder, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Myndigheten har sedan 2019 gjort över 1 200 inspektioner på paketterminaler, utlämningsställen, transportföretag och e-handlare. Stress- och tidspress, fysisk belastning och dålig kunskap om säker arbetsmiljö är några problem som räknas upp.
”Resultatet är mycket oroande och det krävs fortfarande ordentliga insatser av arbetsgivarna för att få bukt med problematiken. Vi ser stressade förare som kånkar på tunga paket utan hjälpmedel med stor risk för till exempel belastningsskador. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet”, säger generaldirektör Erna Zelmin i pressmeddelandet.
Upplagd text: Barbro Ericson
affarsnyttnorr