Stor eloge till Polisen i Strömsund – kom liga på spåren

nyheter

2022-02-11 Så här ser brottsregistret ut från Domslutet: Olaga intrång. Stöld. Tillgrepp av fortskaffningsmedel. Vapenbrott. Häleri. Händelser från sommaren och höstens brott som Polisen i Strömsund klarade upp och ligan dömdes.

Det var i oktober som Hembygdsgården i Strömsund hade inbrott tre nätter i följd. De har kommit in genom att krossa fönster och bryta upp en dörr. Tillgreppet innebar skada. Vid inbrottet stals bland annat ett stort och tungt kassaskåp som de inte kunde öppna och därför använde de en lyft som sedan tidigare var stulet på annan plats.

Däri fanns Gamla klockor och gamla handlingar. Och i ett annat skåp fanns en gammal pistol (obrukbar) som också försvann. Dessutom datorer och en kortläsare samt en mindre summa pengar. Inte mindre än tre inbrott i följd drabbade Hembygdsgårdens kansli.

Nere vid Kajens verksamhet som ägs av Strömsunds kommun, har någon eller några ur ligan olovligen tagit och använt en bil. Dessutom försvann en skruvdragare och en jacka. Det hände mellan den 16 oktober 2021 och den 17 oktober 2021.

Attacus Stomsystem Betong Ab hade inbrott någon gång mellan den 26 maj 2021 och den 27 maj 2021. Där har verktyg och elektronik stulits.

På fritidsgården Saga skedde inbrott och stöld, av beslagsprotokoll och fotografier framgår att bl.a. myntrullar, presentkort och en högtalare stals,  två kassaskrin var uppbrutna och det försvann ca 1 200 kr samt mat och dryck. Det blev även viss förstörelse, en sönderslagen fönsterruta.

En privatperson med en verkstad i HSB Bostadsrättsförening Rönnen i Strömsund blev bestulen på ett antal klockor. Han har berättat att han brukar köpa klockor som han gör iordning och sedan säljer. Vid inbrottet stals 60 klockor, som var färdiga för försäljning. Vid inbrottet skadades en fönsterruta och dörren till verkstadsrummet.

Utöver stöldligan har andra personer varit inblandade genom att söka köpare för att få stöldgodset sålt. Det finns namngivna personer som har köpt av stöldgodset. Häleri.

Hela domen är på ett gediget antal sidor där det framgår vilka personerna är, hur domarna lyder, och vilken straffpåföljd som delgetts.

Här rör det sig om ett antal killar där den yngste var 17 år vid. Vissa i ligan har erkänt brott medan andra uppgett att de inte minns, att de inte fanns på plats utan var ute på byn och körde runt med en sparkcykel. Men med bland annat uppkoppling mot killarnas mobiler har det gått att avläsa deras positioner. Hela gänget har dömts med olika straffsatser liksom de personer som sålt och köpt av stöldgodset.

Genom Polisens gedigna spaningsarbete kom de brottslingarna på spåren. I en lägenhet som tillhör en av de åtalade återfanns stöldgods och under utredningens gång kunde det mesta återställas till de rättmätiga ägarna. Vad som inte fanns i lägenheten var det tunga kassaskåpet, men det återfanns efter en skogsbilväg.

Håkan Espmark som är ordförande i Hembygdsföreningen berättar:

-Vi har fått tillbaka det som blev stulet. Det enda som inte kommit på plats än är det stora kassaskåpet, som de inte klarade av att öppna och som återfanns efter en skogsbilväg. Det finns hos Polisen liksom pistolen, som är obrukbar. Tyvärr fanns en hel del gamla papper i skåpet och de har förstörts eftersom vatten har trängt in. Men i övrigt är allt återställt, datorer och kortläsaren också, säger Håkan Espmark och fortsätter:

-Jag vill verkligen ge Polisen i Strömsund en stor eloge, fantastiskt bra gjort att de klarade ut den här härvan och att förövarna åkte dit.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr