Arkivbild Be.

Stig Engström – Sveriges störste privata skogsägare

nyheter

2022-01-28 Stig Engström grundare och ägare av Engcon som gjort sig ett namn över stora delar av världen för den finessfulla Tiltrotatorn har nu hamnat som etta på listan över Sveriges största privata skogsägare. Något som tidningen ATL delgett.

Stig Engström började investera i skogsfastigheter för åtta år sedan och det var något som fortsatt under årens lopp. Första fastigheten var på 500 hektar men därefter blev det både större och flera skogsfastigheter. Här kan man tala om ”tillväxt” i ordets rätta bemärkelse. Att investera i skog ger så mycket mera än bara träd, det ges också möjlighet till avkoppling och rekreation med både jakt och fiske som ger mening i tillvaron.

I tidningen ATL kan man se vilka som är Sveriges största privata skogsägare och där uppges att Stig Engström äger 17.045 hektar produktiv skogsmark, enligt Lantmäteriets uppgifter, och har därmed intagit första plats.

De stora satsningarna att förvärva skog drog igång 2014 då Stig köpte första skogsfastigheten på 500 ha, men intresset låg i att köpa större sammanhängande arealer. Det blev bland annat köp av ett stort skogsområde i Frostviken på 13.000 ha och förra året ytterligare en skogsfastighet i området, i Jormvattnet med en areal på 2.400 ha.

Utöver själva skogsinnehavet och dess värde så finns givetvis ett stort rekreationsvärde där bland annat jakt och fiske står högt i kurs. Skogens värde är bestående om den sköts på rätt sätt och därför anlitar Stig Engström sakkunniga som hjälper honom med den delen.

Text o foto: Barbro Ericson

Källa: ATL har tagit fram listan baserat på Lantmäteriets uppgifter.
affarsnyttnorr