Arkivbild. Be

Stekenjokkvägen tas upp

nyheter

2021-04-30 Då är det dags igen att ploga upp den omtalade och välbesökta Stekenjokkvägen. Ett vårtecken för att erbjuda trafikanterna en naturskön resa över milsvida sträckor i fjällvärlden. I början av juni ska vägen vara öppen för trafik.

För att öppna vägen, som just nu har ett snötäcke på upp emot 4,5 meter, arbetar enorma snöslungor från båda hållen, från Klimpfjällssidan och från Ankarvattnet. Här består maskinparken av rejäla snöslungor, en snöplog är inget att tänka på för att ta upp den här vägen. Men det uppges att snön är inte lika tjock i år som så ofta annars.

Från Klimpfjäll räknat är det åkare Bertil Fjellström som tar upp vägen från norra delen och från andra hållet kommer Janne Ottossons åkeri Strömsund med maskin. Enligt beräkningarna ska de mötas vid Hamptjärn. Och det är där som den största snömängden ligger.

Snödjupet uppskattas i år, på de hårdast ansatta området, till 4,5 meter men i fjol var det sju meters djup där drivorna var som värst.

Vägen kommer att öppnas för allmän trafik den 10 juni och då kan man räkna med hårt tryck. Men det ska tilläggas att det råder restriktioner att befinna sig i denna fjällmiljö för att inte störa det specifika fågellivet eller rennäringen. Så kontrollera vad som gäller om du har tänkt lämna bilen och göra någon form av utflykt ut i fjällvärlden.

Text o foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr