Sociala krav bör väga tungt vid upphandlingar
nyheter
2019-09-23 Att vara kvalificerad för jobb men ständigt bortvald, det kan knäcka vem som helst. Nu behöver sociala krav få större tyngd vid upphandling, och det är dags att egenföretagare med funktionsnedsättning får bättre stöd, hävdar DHR i ett Pressmeddelande.Fastän Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsrapport visar att Sverige hade den högsta sysselsättningen i Europa förra året så är arbetslösheten för personer med funktionsnedsättning avsevärt högre än för andra.
– Människor med funktionsnedsättning upplever också i högre grad än andra diskriminering på arbetsmarknaden, med fattigdom och ohälsa som följd, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR.
Många arbetsgivare ser dock positivt på mångfald och vill gärna anställa personer med funktionsnedsättning. Men ibland är kunskapen om målgruppen inte tillräckligt stor. För att nå målgruppen kan arbetsgivarna behöva se över sina rekryteringsmetoder och jobba aktivt med mångfald.
– Det kan vara små enkla åtgärder som att i jobbannonser skriva att sökande med egen erfarenhet av funktionsnedsättning ses som meriterande. Eller att använda personer med synliga funktionsnedsättningar i sin reklam, säger Rasmus Isaksson.
DHR är positivt till sociala krav i samband med upphandlingar; att de arbetsgivare/företag som vill vinna upphandlingar måste se till att ha personal med olika erfarenheter, till exempel funktionsnedsättning. Att uppfylla sociala krav bör väga tungt i beslutsprocessen.
– Vi tror också det skulle behövas ett bättre stöd för personer med funktionsnedsättning som startar eget företag. Precis som anställd kan du i ditt företagande uppleva hinder på grund av din funktionsnedsättning, men i dag saknas kompensation för en del av de merkostnader som en funktionsnedsättning kan orsaka. Det kan till exempel handla om att du som egenföretagare inte kan arbeta lika många arbetstimmar per dag som en person utan funktionsnedsättning. Ett annat exempel är att det kan vara svårt att hitta tillgängliga lokaler till ett vettigt pris, förklarar Rasmus Isaksson.
För att få fler människor i arbete efterlyser DHR:
- att fler arbetsgivare jobbar aktivt med mångfaldsfrågor och ser över sin rekryteringsprocess
- att sociala krav ges ökad tyngd i upphandlingar
- bättre stöd till personer med funktionsnedsättning som startar eget företag, för att främja konkurrens på lika villkor.
Personer med nedsatt rörelseförmåga har alltid funnits och kommer alltid finnas som en del av den mänskliga mångfalden. Men att leva med nedsatt rörelseförmåga är tyvärr ofta en kamp mot den samhälleliga enfalden, uppges i Pressmeddelandet från DHR.
Barbro Ericson